Üniversitede okuyan kız öğrencilerin manevi ihtiyaçlarının belirlenmesi (Denizli örneği)
Determining the spiritual needs of female students studying at the university (Example of Denizli)
- Tez No: 839482
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZNUR ÖZDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Gençlik, Manevi Bakım, Manevi İhtiyaç, Youth, Spiritual Counseling, Spiritual Need
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu araştırma Üniversitede okuyan kız öğrencilerin manevi olarak güçlenmelerini sağlamak amacıyla, manevi ihtiyaçlarının tespiti ve belirlenmesi için hazırlanmıştır. Bu çalışmanın temel amacı; Üniversitede okuyan kız öğrencilerin manevi ihtiyaçlarının belirlenmesi sonucunda, bir durum tespiti yapmak ve yaşam deneyimlerine manevi değerler ışığında manevi güçlenme sağlayarak, maneviyatı güçlü bireyler olmalarına destek olmayı sağlamaktır. Bu doğrultuda manevi ihtiyaçlarının belirlenmesinin nitel kısmına destekleyen Tanrı algısı, umut ve dini yönelim duyguları arasındaki ilişki de ölçek bulgularıyla desteklenmiştir. Yapılan saha uygulaması sonucu elde edilen verilerin din psikolojisi bilim alanına kazandırılması hedeflenmiştir. Bu araştırmanın evreni Denizli ilinde üniversitede farklı dallar da eğitim gören, 18-23 yaş arası, 171 kız öğrenciyi kapsamaktadır. Çalışmada 111 kişiden oluşan üniversitede okuyan kız öğrencilere uygulanan 3 ayrı ölçeğin sonucunda elde edilen nicel veri bulguları ile 60 üniversiteli kız öğrenciye uygulanan, toplamda 39 sorudan oluşan uzman görüşünden geçirilmiş yarı yapılandırılmış açık uçlu mülakat soruları ve ihtiyaç belirleme sonucunda elde edilen nitel bulgular yer almaktadır. Araştırmaya toplam 171 öğrenci katılmıştır. Araştırmanın yönteminde keşifsel desenin prensipleri benimsenmiş ve fenomenolojik yöntem takip edilmiştir. Hem nicel hem nitel yöntemin kullanıldığı karma yöntemden faydalanılmıştır. Bu süreçte alan yazın taranmış, katılımcılar ile ikili görüşmeler gerçekleştirilmiş, üniversitede okuyan kız öğrenciler gözlemlenmiş ve alan uzmanlarına danışılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre üniversiteli kız öğrencilerin temelde on sekiz manevi gereksinimi olduğuna ulaşılmıştır Bunlar; Sevme ve sevilme ihtiyacı, anlaşılmak, değer görme, bilgelik, tövbe, öz saygı, kendini keşfetme, kendini bilme, kendini affetme, umut, tevekkül, tek başınalık, özveri-fedakarlık, koşulsuz sevgi, Yaradan ile sevgi bağı, şükür, sabır şeklindedir.
Özet (Çeviri)
This research has been prepared to determine and analyze the spiritual needs of female university students in order to strengthen them spiritually. The main purpose of this study; As a result of the spiritual needs analysis of university female students, to make a situation determination and to support them to be happy and spiritually strong individuals by adding happiness to their life experiences in the light of spiritual values. In this direction, the relationship between the perception of God, hope and religious orientation, which supports the qualitative part of the spiritual needs analysis, was also supported by the findings of the scale. It is aimed to bring the data obtained as a result of the field application to the field of psychology of religion. The universe of this research includes 171 female students, seven of whom are boys, between the ages of 18-23, studying in different branches at the university in Denizli. In the study, there are quantitative data findings obtained as a result of 3 different scales applied to university students consisting of 111 students, semi-ended interview questions consisting of 39 questions in total, applied to 60 female university students, and qualitative findings obtained as a result of needs analysis. A total of 171schoolgırl,participated in the study. In the method of the research, the principles of the exploratory design were adopted and the phenomenological method was followed. The mixed method, in which both quantitative and qualitative methods are used, was used. In this process, the literature was scanned, bilateral interviews were held with the participants, university students were observed and field experts were consulted. According to the results of the research, it was concluded that university students basically have twelve spiritual needs. These are; love and be loved, repentance, spirituality, positive thinking, love, gratitude, patience, resignation, forgiveness, solitude, wisdom and happiness.