Bir üniversitenin bazı fakültelerindeki son sınıf öğrencilerinin iklim değişikliği bilgisi ve sağlık üzerindeki etkilerinin farkındalığı
Awareness of climate change knowledge and its effects on health of final year students in some faculties of a university
- Tez No: 839559
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNEMİS ÇETİN DAĞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, Sağlık etkileri, Halk Sağlığı, Ekolojik Ayak İzi, Ekoloji, Sağlık, Üniversite öğrencileri, Climate Change, Health Empact, Public Health, Ecological Footprint, Ecology, Health, University students
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Üniversitemiz tıp fakültesi ve inşaat mühendisliği bölümündeki son sınıf öğrencilerinde iklim değişikliği ve sağlık tehlikeleri ile ilgili farkındalığı değerlendirmek ve ekolojik ayak izini azaltmak için fikir oluşturmaktır. Çalışmamızda toplam 181 öğrenci ankete katılmıştır. Araştırmada sosyodemografik özellikler ile ilgili 10 soru, iklim değişikliği bilgisi 8 soru, 30 soruluk ekolojik ayak izi farkındalığı anketi ve en son 15 sorudan oluşan iklim değişikliğinin sağlık etkileri soruları toplam 63 sorudan oluşan anket formu kullanılmıştır. İsatatistik analizler SPSS paket programında yapılmıştır. Araştırmamıza katılan 181 öğrencinin yaş ortalaması 24,1(+- 1,15 min20 max35)'dir. Araştırmaya katılanların 125(%69,5)'i erkek, 56(%30,9)'sı kız öğrencidir. Araştırmaya katılan öğrencilerin 103(%56,9)'ü tıp fakültesinde, 78(%43,1)'i mühendislik fakültesinde son sınıf öğrencisidir. Araştırmamıza katılan öğrencilerin toplam ölçek puanı ortalaması 113,27±17,37(min 62, max 150) idi. Alt gruplara bakıldığı zaman enerji alt grubunda ortalama puan 32,52±5,83(min 8, max 40), yasalar kapsamındaki alt grupta ortalama puan 17,42±3,16(min 4, max 20), geri dönüşüm alt grubunda ortalama 16,23±4,58(min 5, max 25), ulaşım alt grubunun ortalaması 17,21±4,51(min 5, max 25), gıda alt grubunun ortalama puanı 15,08±2,72(min 6, max 20), su alt grubunun ortalama puanı 14,78±2,63(min 7, max 20) şeklindedir. Öğrencilerin en fazla doğru cevapladıkları önermeler 'İklim değişikliği ve küresel ısınma önemli bir halk sağlığı sorunudur. Aşırı hava olayları sırasında hem sağlık hizmetlerinin aksaması hem öngörülemeyen olaylar nedeniyle beklenen ölümler artar. Temiz ve güvenli suya ulaşım zorlaşır. Hijyen sorunlarına bağlı hastalıklar artar.' önermeleri idi. İklim değişikliği ve sağlık üzerindeki etkileri konusu gün geçtikçe öneminin belirginleşeceği bir halk sağlığı problemidir. Geleceğin hekim ve mühendislerinin bu konuda duyarlı olması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Our aim is to evaluate the awareness of senior students in our university's faculty of medicine and civil engineering department about climate change and health hazards and to create ideas to reduce their ecological footprint. In our study, a total of 181 students participated in the survey. A survey form consisting of 63 questions in total was used in the research, including 10 questions about sociodemographic characteristics, 8 questions about climate change information, an ecological footprint awareness survey of 30 questions, and the last 15 questions about the health effects of climate change. Statistical analyzes were made in the SPSS package program. The average age of the 181 students who participated in our research is 24.1 (+- 1.15 min20 max35). Of the participants in the research, 125 (69.5%) are male students and 56 (30.9%) are female students. 103 (56.9%) of the students participating in the research are senior students at the faculty of medicine and 78 (43.1%) are senior students at the faculty of engineering. The average total scale score of the students who participated in our research was 113.27±17.37 (min 62, max 150). When we look at the subgroups, the average score in the energy subgroup is 32.52±5.83 (min 8, max 40), the average score in the subgroup within the scope of the law is 17.42±3.16 (min 4, max 20), and the average score in the recycling subgroup 16.23±4.58(min 5, max 25), the average score of the transportation subgroup is 17.21±4.51(min 5, max 25), the average score of the food subgroup is 15.08±2.72(min 6, max 20), the average score of the water subgroup is 14.78±2.63 (min 7, max 20). The propositions that students answered most correctly were 'Climate change and global warming are important public health problems. During extreme weather events, expected deaths increase due to both disruption of healthcare services and unforeseen events. Access to clean and safe water becomes difficult. 'Illnesses due to hygiene problems increase.' The issue of climate change and its effects on health is a public health problem whose importance will become more evident day by day. It is important for future physicians and engineers to be sensitive about this issue.