Sanatta ekolojik duyarlılık ve titreşimsel varlıklar
Ecological sensitivity and vibrational beings in art
- Tez No: 839681
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN TEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Birey, Ekoloji, Felsefe, Psikoloji, Bilim, Varoluş, Art, Individual, Ecology, Philosophy, Psychology, Science, Existence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Sanatsal üretimde sanatçının varoluş sorgulaması sırasında ortaya çıkardığı farkındalıkları; psikolojik ve felsefi sorgulamalar dâhilinde, bireyin kendisinin iyi ve metafizik olana doğru yola çıkartırken bilimsel tekniklerle özdeşleşen sanatsal üretimin netliği değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler sonucu düşüncenin nesnelleştirilmesi sırasında psikolojinin ve felsefenin yardımına başvurulmuştur. Sanatçının derinlik algısı sanatsal üretimle keşfedilerek, varlığında duyumsadığı gizemleri çözme eğiliminden söz edilebilir. Bu çareler insanı diğer varlıklardan ayıran sezgisel bir akıl ile bilimsel aklın bileşenlerinden türeyen bir mantığa evrilmiştir. Bu noktada sanatsal üretimin bilimsel mantığa oturtulması sanatçının kendisini arama, bulma, üretme, iyileştirme, var etme, bakma, görme, dokunma ve yok etme gibi benliğin varoluşsal meseleleri gözden geçirilmiştir. Bu irdeleme ve içselleştirme yöntemi ile sanatçının kazandığı benlik kavramı pozitif bir kavram olarak değerlendirilmiştir. Sanatsal üretimle bilimsel aklın kesiştiği noktada yeni bir düşünce formu tasarlanmıştır. Bu tasarı çerçevesinde tez çalışmasının birinci bölümünde sanatsal üretim ve ekoloji ele alınmıştır. İkinci bölümde bireyin derinlik algısı psikolojik bir bakış algısıyla incelenecektir. Üçüncü bölümde sanatsal üretimle bilimsel aklın ilişkisi sorgulanarak bir düşünce formunun ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Bu veriler doğal olaylar ve tarihsel süreçlerle analiz edilmiştir. Dördüncü bölümde sanat ve sanatsal üretim ekseninde, ekolojik döngü içinde sanatçının kendini koyduğu yer, toprağa bakış açısı verimlilik, mücadele, doğurganlık, verimsizlik, işlevsizleşme ve doğanın öngörülemezliği, gibi konulara sanatsal, felsefi ve psikolojik bir yaklaşım sergilenerek bu yaklaşım metaforik anlamlarla desteklenmiştir. Metaforik anlamlarla, organik yapıya sahip olan insanın, yaşam formuyla doğanın işleyişindeki eylemlerin benzerliği sergilenmek istenmiştir.
Özet (Çeviri)
The awareness that artistic production reveals during the individual's questioning of existence; Within the scope of psychological and philosophical inquiries, the clarity of artistic production, which is identified with scientific techniques, was evaluated while the individual himself was on his way to the good and metaphysical. As a result of these evaluations, the help of psychology and philosophy was applied during the objectification of thought. It is emphasized that the perception of depth that exists in the individual himself is discovered through artistic production and that some healing remedies are obtained for existential feelings. These remedies have evolved into a scientific logic derived from the components of an intuitive mind and non-intuitive mind that distinguishes humans from other beings. At this point, the existential issues of the self such as the scientific logic of artistic production and the artist's self-seeking, finding, producing, improving, creating, looking, seeing, touching and destroying are reviewed. When this examination and internalization process is considered from an artistic point of view, the self-concept gained by the artist has been evaluated as a positive concept. A new thought form was designed at the intersection of artistic production and scientific mind. In the framework of this project, artistic production and existential inquiries are discussed in the first part of the thesis. In the second part, to examine the depth perception of the individual from a psychological perspective. In the third chapter, it is aimed to reveal a new thought form by questioning the gap between artistic production and scientific mind. These data were analyzed with natural events and historical processes. In the fourth chapter, on the axis of art and artistic production. The artist's place in the ecological cycle, his perspective on the soil, productivity, struggle, fertility, inefficiency, dysfunction and the unpredictability of nature, subjects such as artistic, philosophical and unpredictable. With a psychological approach, it was aimed to display the similarity of the actions in the functioning of nature with the life form of the organic human being with metaphorical meanings.