Kültürel kimlik bağlamında Aydın ili Kuşadası ilçesi Hacı Feyzullah (Tepe) mahallesi Romanlarının geçiş dönemleri âdetleri ve müzik pratikleri
Transitional periods customs and music practices of the Gypsies of Hacı Feyzullah (Tepe) neighborhood in Aydın province Kuşadası district in the context of cultural identity
  1. Tez No: 839786
  2. Yazar: ÖZGÜN UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Roman, Hacı Feyzullah (Tepe) Mahallesi, Geçiş Dönemleri, Âdet, Müzik, Gypsy, Hacı Feyzullah (Tepe) Neighborhood, Transitional Periods, Custom, Music
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Müzikleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Geleneksel toplumlarda sözlü gelenekler, kültürün başlıca taşıyıcılarıdırlar ve sosyal bilimlerin pek çok alanına günümüzde kaynak oluştururlar. Halk kültürü ürünlerinin yoğun olarak yaratıldığı ve yaşatıldığı evreler, araştırmacı Pertev Naili Boratav'ın Geçiş Dönemleri adıyla ortaya koyduğu Doğum, Evlenme ve Ölüm evreleridir. Bu noktadan hareketle araştırmanın konusu; Aydın İli Kuşadası İlçesi Hacı Feyzullah (Tepe) Mahallesi Romanlarının Geçiş Dönemleri (Doğum, Evlenme ve Ölüm) Âdetleri ve bu âdetler içerisinde varlığını sürdüren Müzik pratiklerinin, Roman kültürel kimliği bağlamında, halk bilimi teori ve yöntemlerine göre derlenmesi, betimlenerek sonuçlandırılması ve sonuçların yorumlanmasıdır. Romanlar (Çingeneler) farklı kültürel kimlikteki pek çok toplulukta da olduğu gibi, siyasi, ekonomik, tarihsel vb. nedenlerden dolayı, sürekli göç etmek zorunda kalmışlardır. Göç ettikleri yerleşim birimlerinde yaşayan insanları kendi kültürel kimlikleriyle etkiledikleri gibi onlardan da etkilenmişlerdir. Göç ettikleri yerlerdeki bu etkileşimler sonucu, kültürel birçok unsur ya değişime uğramış ya da unutulmaya yüz tutmuştur. Romanların (çingenelerin), kültürel kimliğini ifade eden olmazsa olmazları müzik ve danstır. Araştırma konusuyla ilgili daha önce sistematik bir çalışmanın olmaması, alanda bir eksiklik olarak görülmüş ve bu eksiklik de araştırmayı önemli kılmıştır. Bu problemin çözümü için öngörülen model, tarama modeli, yöntem ise alan araştırması ve betimleme yöntemleridir. Araştırmada, ilişki arayıcı bir yaklaşımla elde edilen temel sonuçlar ise; modernlik ve popüler kültürün etkisiyle doğum, evlenme, ölüm adetlerinin ve müzik pratiklerinin giderek değişip dönüşmesidir.
Özet (Çeviri)
Oral traditions are the main carriers of culture in traditional societies, and become the source of many fields of social sciences today. The stages in which the products of folk culture are intensely created and kept alive are the stages of Birth, Marriage and Death, which were depicted as Transitional Periods by the researcher Perter Naili Boratav. From this point of view, the subject of the research is to compile, describe and conclude the Transitional Periods (Birth, Marriage and Death) Customs of the Gypsies in the Hacı Feyzullah (Tepe) Neighborhood of Aydin Province Kuşadası District and the musical practices that continue to exist within these customs in the context of Gypsy cultural identity according to folklore theories and methods, and to interpret the results. As in many communities with different cultural identities, Gypsies had to migrate constantly due to political, economic, historical etc. reasons. As they influenced the people living in the settlements they migrated with their own cultural identities, they were also affected by them. As a result of these interactions in the places where they migrated, many cultural elements have either changed or been forgotten. Music and dance are indispensable elements of the Gypsy people , which express their cultural identity. The lack of a previous systematic study on the research topic was considered as a deficiency in the field and this deficiency made the research important. The model predicted for the solution of this problem is the scanning model, and the method is field research and descriptive methods. The main result obtained with a relationship-seeking approach in the study is that birth, marriage, death customs and music practices are gradually changing and transforming under the influence of modernity and popular culture.