Aydın ili Kuşadası ilçesinde yaşayan Girit göçmenlerinde müzik yoluyla Giritli olmak
Being Cretan through music in Cretan immigrants living in Kuşadası district of Aydın province
- Tez No: 725574
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Sosyoloji, Music, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Girit, Kuşadası, Göçmen, Ritüel, Music, Creta, Kuşadası, İmmigrants, Ritual
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Müziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu tez, göçmen toplulukların, farklı bir egemen kültürel kimlik içinde nasıl bir tutum sergilediklerine odaklanmaktadır. Giritli göçmenlerin, anavatanları dışında muhacir olarak yerleştikleri Aydın İli Kuşadası ilçesinde, müzik kültürünü nasıl inşa ettikleri ve ilgili topluluğun müzik yoluyla, kültürel kimliklerini ifade eden göstergeleri üzerine irdeleme gerçekleştirilmiştir. Göç serüveninde, ilgili topluluklarda kültürel kimliklerinin yeniden şekillenmesi veya farklı bir oluşum halini alabilmesi doğal bir sonuçtur. Uzak kalınan anavatan ve farklı bir kültür içine yerleşme durumu, kültürel kimliğin asimile olmasında önemli etkenlerdendir. Dolayısıyla, göçmen topluluklarda iki unsur değişime uğrayabilmektedir. Bu unsurlar; ana dilleri ve müzik pratiklerindeki değişimlerdir. Göçmen topluluklar, farklı bir kültür içinde konuştukları ana dilleri ile ancak kendi topluluğu içinde iletişim aracı olarak kullanılabilmektedir. Bu durumda, yerleştiği bölgedeki kültürün konuştuğu dili öğrenmek zorundadırlar. Müzik ise, evrensel bir dile sahiptir. Günümüzde daha önce hiç gitmediğiniz ve görmediğiniz bir ulusun kültürel kimliğini ifade eden müziklerini sevebilir ve dinleyebilirsiniz. Dolayısıyla, müzik yoluyla kendi kültürünüzü yansıtabilir, farklı bir kültürün müziklerini benimseyebilir ve hatta bu müzikleri icra edebilirsiniz. Başka bir kültüre ait müzikleri kendi konuştuğunuz dilinizde söyleyebilir veya kendi kültürünüze ait çalgılarla da sentezleyebilirsiniz. Bu bağlamda, Giritli göçmenlerin, Kuşadası ilçesine yerleştikten sonra müziksel davranışlarında nasıl bir konum aldıkları ve bu müziksel davranışlarının tespit edilmesinde önemli bir katkı sağlayan geçiş ritüellerinin işlevselliğinin tespiti, ilişki arayıcı bir bakış açısıyla irdelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the attitudes of immigrant communities within a different dominant cultural identity. In the Kuşadası district of Aydın, where immigrants from Crete settled as immigrants outside their homeland, an examination was carried out on how they built their musical culture and the indicators of the relevant community expressing their cultural identity through music. In the migration adventure, it is a natural result that the cultural identities of the relevant communities can be reshaped or become a different formation. Being away from the homeland and settling in a different culture are the most important factors in the assimilation of cultural identity. Therefore, two elements in immigrant communities can change in a very short time. These elements are; main music and changes in music practices. Immigrant communities can only communicate with their mother tongue in a different culture within their own community. In this case, they have to learn the main language of the culture in which they settled. Music has a universal language. Today, you can love and listen to the music that expresses the cultural identity of a nation you have never been to or seen before. Therefore, you can reflect your own culture through music, adopt the music of a different culture, and there may even be times when you perform these musics. You can sing the music of another culture in your own language or synthesize it with the instruments of your own culture. In this context, how the Cretan immigrants took a position in their musical behavior after settling in Kuşadası, and a field study was conducted, including rites of passage, which made an important contribution to the determination of these musical behaviors.