Tekirdağ ili'nde sağlık yöneticilerinin iklim değişikliğinin sağlığa etkisi hakkındaki farkındalık ve endişe düzeylerinin belirlenmesi
Determination of awareness and concern levels of health administrators about the impact of climate change on health in Tekirdağ province
  1. Tez No: 839916
  2. Yazar: ÇAĞLA ALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE VAROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane Yönetimi, İklim Değişikliği, Sağlık Yönetimi, Sağlık Yöneticisi, Hospital Management, Climate Change, Health Management, Health M
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
İklim değişikliği başta sağlık olmak üzere her alanda etkisini göstermektedir. İklim değişikliğinin sağlık üzerine etkileri sağlık kurumlarını da etkilemekte, sağlık yöneticilerini de yakından ilgilendirmektedir. Bu çalışmanın amacı Tekirdağ il merkezinde yer alan kamu/özel ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları ile tıp merkezlerinde aktif olarak görev yapan sağlık yöneticilerinin iklim değişikliği hakkındaki bilgi, endişe ve farkındalık düzeylerini saptamaktır. Kesitsel nitelikteki çalışmaya Tekirdağ İl Merkezi'ndeki 11 sağlık kuruluşunda (3 kamu, 5 özel ve 2 tıp merkezi, 1 üniversite hastanesi) aktif sağlık yöneticiliği yapan 89 kişinin tamamı katılmıştır. Veri toplamada biri araştırmacı tarafıından oluşturulmuş Kişisel Bilgi Formu ve diğer ikisi de Türkçe geçerlik ve güvenilirlik çalışmaları yapılmış“İklim Değişikliği Farkındalık Ölçeği”ve“İklim Değişikliği Endişe Ölçeği”olmak üzere üç soru formu kullanılmıştır. Çalışma verileri bilgisayar ortamına geçirilmiş ve Tanımlayıcı istatistikler ve karşılaştırmalı analizleri PASW® Statistics 18 for Windows paket program ile yapılmıştır. Çalışma için ilgili kurumlardan izinler ve TNKU TF Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulundan Etik izin alınmıştır. Araştırma sonucunda sağlık yöneticilerinin, iklim değişikliğinin sağlık hizmetleri üzerine ve sağlık kurumları üzerinde oluşturacağı etkinin farkında oldukları belirlenmiştir. Sağlık yöneticilerinin tamamının iklim değişikliği hakkında daha çok bilgi sahibi olmak istediği ancak yoğun çalışmalarından dolayı konu ile ilgili seminerlere, eğitimlere katılım gösteremedikleri saptanmıştır. Genç yaştaki (31-35) sağlık yöneticilerinin, orta yaş sağlık yöneticilerine oranla endişeli ve farkındalık seviyelerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların İklim Değişikliği Endişe Ölçeğinden aldıkları ortalama puan 36.39 ± 8.649 olarak tespit edilmiş, Cronbach's Alpha 0.754 olarak bulunmuştur. Katılımcıların İklim Değişikliği Farkındalık Ölçeğinden aldıkları ortalama puan ise 192.51 ± 51.979 olarak tespit edilmiş, Cronbach's Alpha 0.774 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Climate change affects every field, especially health. The effects of climate change on health also affect health institutions and concern health managers closely. The aim of this study is to determine the knowledge, concern and awareness levels about climate change of health managers actively working in public/private secondary and tertiary health institutions and medical centers located in Tekirdağ city center. All 89 people working as active health managers in 11 health institutions (3 public, 5 private and 2 medical centers, 1 university hospital) in Tekirdağ City Center participated in the cross-sectional study. Three questionnaires were used in data collection, one of which was the“PIF”created and structured by the researchers themselves, and the other two were the“CCAS”and the“CCCS”, for which validity and reliability studies were conducted in Turkish. The study data were transferred to the computer environment and descriptive statistics and comparative analyzes were made with the PASW® Statistics 18 for Windows package program. Permissions for the study were obtained from the relevant institutions and ethical permission from the TNKU TF Non-Interventional Clinical Research Ethics. As a result of the research, it was determined that healthcare managers are aware of the impact that climate change will have on healthcare services and healthcare institutions. It has been determined that all health managers want to know more about climate change, but due to their busy workload, they cannot participate in seminars and trainings on the subject. It has been determined that young health managers (31-35) are more anxious and have higher awareness levels than middle-aged health managers. The expected average score of the participants from the Climate Change Concerns Scale was determined as 36.39 ± 8.649, and Cronbach's Alpha was determined as 0.754. The average score that could be gained from the Climate Change Awareness Scale of the participants was determined as 192.51 ± 51.979, and Cronbach's Alpha was determined as 0.774.