2013, 2017 ve 2018 fen bilgisi öğretim programı kazanımlarının 21. yüzyıl becerileri açısından incelenmesi
Examination of 2013, 2017 and 2018 science teaching program outcomes in terms of 21st century skills
- Tez No: 839981
- Danışmanlar: PROF. DR. MEDİNE BARAN TÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen bilimleri dersi, 21. yüzyıl becerileri, öğretim programı, ünite kazanımları, Science Course, 21st Century Skills, Teaching Program, Unit outcomes
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı 2013, 2017 ve 2018 yılı fen bilimleri dersi öğretim programı ünite kazanımlarının 21. yüzyıl becerileri açısından incelenmesidir. Fen bilimleri öğretim programları karşılaştırırken nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman incelemesi kullanılmıştır. Bu araştırmada doküman, belirtilen yılların fen bilimleri öğretim programlarıdır. Araştırmanın doküman incelemesine yönelik nitel verilerin analizi için içerik analizi kullanılmıştır. Bu amaç doğrultusunda 2013, 2017 ve 2018 beşinci sınıf fen bilimleri dersi öğretim programının tamamı incelenmiştir. Doküman analizinde 21.yy Öğrenme Ortaklığı Projesi (P21) sınıflandırması dikkate alınarak oluşturulmuş, 21. yüzyıl becerileri seçilmiştir. Öğretim programlarındaki 116 kazanım araştırmacı tarafından belirlenen kısaltmalara göre 12 alt beceri alanına ve 2019 yılında P21 topluluğu tarafından açıklanan tanımlara göre analiz edilmiştir. Bu araştırmanın güvenirliğini sağlamak için analiz araştırmacı ve iki fen eğitimi uzmanı kodlayıcılar tarafından birbirinden bağımsız olarak gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda araştırmacı ve kodlayıcıların analizleri karşılaştırılmış, bulguların neredeyse tamamının tutarlı olduğu tespit edilmiştir. Analizlerdeki anlaşmazlık durumları, araştırmacı ve kodlayıcıların karşılıklı tartışma yoluyla fikir birliği sağlanmıştır. Araştırmanın sonucunda 3 öğretim programında da 21. yüzyıl becerilerinin alt boyutu olan eleştirel düşünme ve problem çözme becerisi, iletişim becerisi ve bilgi okuryazarlığı becerilerinin en fazla kazanımı kapsadığı tespit edilmiştir. İş birliği becerisi, liderlik ve sorumluluk becerisi ve medya okuryazarlığı alt boyut becerileri ise belirtilen öğretim programı kazanımlarının hiçbirinde yer almadığı sonucuna varılmıştır. Ayrıca kazanımların 21.yy becerisini en fazla kapsadığı öğretim programının 2013 öğretim programı olduğu, en az beceri içeren öğretim programının ise 2018 öğretim programı olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar ışığında araştırmacılara; diğer sınıf düzeylerini ve konu alanlarını kapsayacak şekilde araştırmaların yapılması, öğretim programı geliştiren uzmanlara ise 21. yüzyıl becerilerinin tamamını kapsayacak şekilde program geliştirmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the 2013, 2017 and 2018 Science course curriculum unit outcomes in terms of 21st century skills. Document analysis, one of the qualitative research methods, was used while examining science curricula. In this research, the document is the science curriculum of the mentioned years. Content analysis was used to analyze the qualitative data for the document analysis of the research. For this purpose, the entire 2013, 2017 and 2018 science course curriculum was examined. In the document analysis, 21st century skills were selected by considering the Partnership for 21 Century Skills (P21) classification. 116 acquisitions in the curriculum were analyzed according to the abbreviations determined by the researcher, 12 sub-skill areas and the definitions announced by the P21 community in 2019. In order to ensure the reliability of this research, the analysis was carried out simultaneously and independently by the researcher and two science education experts. As a result of the analysis, the analyzes of the researchers and experts were compared and it was determined that almost all of the findings were consistent. In case of disagreement in the analyses, the researchers reached a consensus through mutual discussion. As a result of the research, it has been determined that the sub-dimensions of 21st Century skills, Critical Tihnking and Problem Solving, Communication Skill and İnformation Literacy skills, cover the most acquisitions in all 3 curriculums. It was concluded that Collaboration Skill, and Media Literacy sub-dimension skills were not included in any of the specified curriculum outcomes. In addition, it was determined that the curriculum covered the most the 21st century skills was the 2013 curriculum, and the 2018 curriculum was the curriculum that included the least skills. In the light of these results, researchers are recommended to research carry out to cover other grade levels and subject areas, and experts who develop curriculum are recommended to develop programs that cover all 21st century skills.