Atasözlerinde geçen fiiller ve deyimler
Verbs and idioms in proverbs
- Tez No: 839982
- Danışmanlar: PROF. DR. SADETTİN ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: atasözleri, fiil, deyim, gözlem, sınıflandırma, proverbs, verb, idiom, observation, classification
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 261
Özet
Atasözleri, toplumun ortak değerleri sonucunda oluşan hikmetli ve öğüt verici sözlerdir. Kültürel zenginliğe sahip olan atasözleri, geçmişten günümüze sav, mesel, darb-ı mesel gibi farklı isimlerle anılmıştır. Sözlü olarak gelişmiş ve daha sonra ilk yazılı kaynaklarımız olan Orhun Abideleri‟nden bu yana toplumsal kültürümüzün ayrılmaz parçaları arasında yer almışlardır. Atasözlerinin, toplum yaşamında çok eskilere dayandığı ve dil vasıtasıyla günümüze kadar varlığını sürdürdüğü görülmektedir. Yüzlerce yıllık gözlem ve tecrübeler sonucu meydana gelmiş olan atasözleri, toplum yaşamı ile iç içe gelişerek varlığını devam ettirmiştir. Bu çalışmada sosyal yaşam alanında gelişmiş atasözlerinde yer alan fiiller ve fiillerin kullanıldığı deyimler anlam açısından incelenerek fiil grupları halinde sınıflandırılmıştır.“Atasözlerinde Geçen Fiiller ve Deyimler”adlı çalışmada atasözleri Ömer Asım Aksoy‟un“Atasözleri Sözlüğü 1”eseri inceleyerek fiil başlıkları belirlenmiştir. Belirlenen başlıklar dâhilinde çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Proverbs are wise and advising words that are formed as a result of the common values of society. Proverbs, which have cultural richness, have been referred to by different names such as sav, parable, darb-ı parable from past to present. They developed orally and have been an integral part of our social culture since the Orkhon Monuments, which were our first written sources. It is seen that proverbs date back to ancient times in social life and continue to exist until today through language. Proverbs, which have been formed as a result of hundreds of years of observation and experience, have continued to exist by developing intertwined with social life. In this study, the verbs in the proverbs developed in the field of social life and the idioms in which the verbs are used are examined in terms of meaning and classified into verb groups. In the study titled“Verbs and Idioms in Proverbs”, verb titles were determined by examining Ömer Asım Aksoy's“Dictionary of Proverbs 1”work was carried out within the determined headings.