BİLSEM'e devam eden ilkokul öğrencilerinin akıl ve zekâ oyunlarına ilişkin görüşleri: Bir temel nitel araştırma çalışması
Perspectives of primary school students attending in BİLSEM on mind and intelligence games: A basic qualitative research approach
- Tez No: 840000
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Oyun, Akıl ve zekâ oyunları, BİLSEM, Game, Mind and Intelligence Games, BİLSEM
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada; BİLSEM'e devam eden ilkokul öğrencilerinin akıl ve zekâ oyunlarına ilişkin görüşlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla beraber bireylerin birçok gelişim alanında etkili olan akıl ve zekâ oyunlarının önemi, hangi becerileri geliştirdiği ve öğrencilerin bu oyunlardan öğrendiklerini bulundukları ortamlarda nasıl uyguladıklarına yönelik görüşleri incelenmiştir. Araştırmanın konusu ve niteliğine uygun olarak nitel araştırma desenlerinden temel nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi Bitlis ilinde yer alan BİLSEM'e devam eden 15 ilkokul öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmanın örnekleminde amaçlı örneklem yöntemlerinden ölçüt örnekleme kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından oluşturulmuş 11 adet sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığı ile yapılan görüşmeler sonucu elde edilmiştir. Katılımcıların görüşleri görüşmeler boyunca ses kayıt cihazı ile kaydedilmiştir. Araştırmanın verilerinin analizinde araştırmanın yapısına ve yöntemine uygun olan nitel veri analiz yöntemlerinden betimsel analiz tercih edilmiştir. Araştırma bulgularına dayalı olarak ortaya çıkan sonuçlar şöyle sıralanabilir: • Öğrenciler akıl ve zekâ oyunlarının hem zihin geliştirici hem de eğlenceli özellikleri olduğunu düşünmektedirler. • Öğrenciler akıl ve zekâ oyunlarını akademik başarılarını artırdığını, derslere katılımlarını sağladığını ve sorulara hızlı cevap vermelerini sağladığını düşünmektedirler. • Öğrencilerin BİLSEM'lerde, kâğıt-kalem ve kutu oyunlarından birçok akıl ve zekâ oyunlarının oynanması akıl ve zekâ oyunlarına önem verildiği düşüncesini desteklemektedir. • Öğrencilerin BİLSEM dışında farklı sosyal ortamlarda da akıl ve zekâ oyunları oynadıkları düşünülmektedir. • Akıl ve zekâ oyunlarını öğrencilerin tercih etme nedenleri; zekâ gelişimini sağlaması (Dikkat, görsel zekâ, hızlı öğrenme) ve eğlenceli (rekabete dayalı, oyunların görsel ve materyallerinin ilgi çekiciliği) olduğu düşünülmektedir. • Öğrencileri oyunlarla ilgili geliştirilen stratejilerin oyunların doğasına uygun olduğu düşünülmektedir. • Akıl ve zekâ oyunlarıyla öğrencilerde; görsel zekâ, dikkat, hızlı düşünme, parça-bütün ilişkisi kurma, stratejik düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme, karar verme gibi zihinsel becerilerin yanında özgüven, sabır, saygı duyma, gibi duyuşsal becerilerin de geliştiği düşünülmektedir. • Akıl ve zekâ oyunları; öğrencilerin okul, ev ve çevrelerindeki davranışlarında ciddi değişim sağladığı düşünülmektedir. • Öğrenciler, akıl ve zekâ oyunlarında kendilerini geliştirebilmek için farklı yöntemler denedikleri düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to elucidate the perspectives of primary school students attending BILSEM regarding mind and intelligence games. In pursuit of this objective, the research investigates the significance of mind and intelligence games, which exert a multifaceted influence on various domains of individual development, their capacity to enhance specific skills, and how students implement the knowledge acquired from these games within their respective environments. To adhere to the subject matter and nature of the research, the fundamental qualitative research method, a basic qualitative research design, has been employed. The research sample comprises 15 primary school students attending BILSEM in the Bitlis province. Criterion sampling, a purposive sampling technique, has been utilized as the sampling method in the research. The data for the study have been derived through interviews conducted using a semi-structured interview form consisting of 11 researcher-generated questions. Participants' opinions have been captured via audio recording throughout the course of the interviews. Descriptive analysis, a qualitative data analysis method that aligns with the research design and methodology, has been selected as the preferred analytical approach for the research data. Based on the research findings, the following conclusions can be drawn: • Students perceive mind and intelligence games as possessing both cognitive-enhancing and entertaining attributes. • Students believe that mind and intelligence games contribute to the improvement of their academic achievements, promote classroom engagement, and facilitate rapid response to queries. • The prevalence of various mind and intelligence games, including paper-pencil and box games, within BILSEM supports the notion that emphasis is placed on these types of games. • It is inferred that students engage in mind and intelligence games not only within the context of BILSEM but also in diverse social environments outside of it. • Pleasure derived from mind and intelligence games by students is believed to stem from their ability to foster cognitive development (e.g., attention, visual intelligence, rapid learning) and their entertaining nature (e.g., competition-based elements, appealing visual and material components). • The strategies devised for mind and intelligence games are considered to be congruent with the inherent nature of these games. • Mind and intelligence games are perceived to enhance not only cognitive abilities such as visual intelligence, attention, rapid thinking, pattern recognition, strategic thinking, problem-solving, creative thinking, and decision-making but also affective skills such as self-confidence, patience, and respect among students. • Mind and intelligence games are presumed to engender significant transformations in students' behavior within the school, home, and community settings. • Students are believed to experiment with different approaches to enhance their proficiency in mind and intelligence games.