Bruno Taut'un Mimari Bilgisi kitabından hareketle Ankara'da tasarladığı eğitim yapılarının metin ve görsel okuması
Textual and visual reading of the educational buildings he designed in Ankara, based on Bruno Taut's book 'Mimari Bilgisi'
  1. Tez No: 840060
  2. Yazar: BİNNUR ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM ÖZKAN ALTINÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Bruno Taut, Mimarlık Bilgisi, Modernizm, Eğitim Yapıları, Yabancı Mimarlar, Bruno Taut, Architectural Knowledge, Modernism, Educational Buildings, Foreign Architects
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bruno Taut 1936 yılının sonunda Türkiye Devleti'nin davetini kabul ederek İstanbul'a geldiğinde uluslararası camiada bilinen bir mimar ama kendi ülkesinde istenmeyen bir vatandaştı. Türkiye'de yaşadığı iki sene çok yoğun bir çalışma programı altında hem Akademi'nin Mimarlık Bölümü'nün ders programını yenilemiş ve dersler vermiş hem de devletin yapı tasarım işlerini yürüten Tatbikat Bürosu'nun Şefliğini yürütmüştür. Bu sırada bir kitap yazmış, yirmiden fazla yeni veya ek yapı için projeler çizmiş, tasarım yapmış ve beşi eğitim yapısı olmak üzere sekiz projesi inşa edilmiştir. Bu çalışmada Bruno Taut'un mimarlık üzerine görüşlerini yazdığı ve Türkiye'de uzun yıllar boyunca ders kitabı olarak kullanılan“Mimarlık Bilgisi”kitabındaki görüşleri ile Ankara'da mimari tasarımlarını yaptığı üç eğitim binası, Dil ve Tarih – Coğrafya Fakültesi, Ankara Atatürk Lisesi ve Cebeci Ortaokulu, karşılaştırılmaktadır. Bu yaklaşımdan hareketle Taut'un sahip olduğu mimarlık yaklaşımının, teorisinin tasarımlarına ne ölçüde yansıdığı değerlendirilmektedir. Tez çalışmasında yöntem olarak Mimarlık Bilgisi kitabı araç olarak görülmüş, analiz unsuru olarak Taut'un Ankara yapıları ele alınmıştır. Taut'un incelenen yapılarıyla Mimarlık Bilgisi kitabı arasında bağlantılar kurulmaya çalışılmıştır. Analizler sonucunda Bruno Taut'un metin ve mimari olarak kendisini nasıl temsil ettiği, daha sonra metin ve mimari olarak Taut'un yapılardaki tutarlılığı analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
When Bruno Taut accepted the invitation of the Turkish State and came to Istanbul at the end of 1936, he was an architect well-known in the international community but an unwanted citizen in his own country. During the two years he lived in Turkey, under a very intense work schedule, he not only renewed the curriculum of the Academy's Department of Architecture, gave lectures, but also served as the Chief of the Architectural Bureau, which carries out the state's building design works. In the meantime, he wrote a book, designed projects for more than twenty new or additional buildings, and eight projects were built, five of which were educational buildings. In this study, Bruno Taut's views on architecture in his book“Lectures in Architecture (Mimari Bilgisi)”, which was used as a textbook in Turkey for many years, are compared with three educational buildings (Faculty of Languages, History and Geography, Ankara Atatürk High School and Cebeci Secondary School) for which he designed in Ankara. Based on this approach, it is evaluated to what extent Taut's approach to architecture and theory are reflected in his designs. In the thesis study, the book“Mimari Bilgisi”was used as a source and Taut's buildings in Ankara were used as the analysis element. An attempt was made to establish connections between Taut's examined buildings and the book. As a result of the analysis, how Bruno Taut represents himself in terms of text and architecture, and then Taut's consistency in the structures in terms of text and architecture were analyzed.