Postmenopozal kadınlarda konnektif doku masajı ve pilatesin menopoz semptomlarına, Beck Depresyon Ölçeğine göre depresyona ve yaşam kalitesine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of connective tissue massage and pilates on menopause symptoms, depression according to Beck Depression Ccale, and quality of life in postmenoposal women
- Tez No: 840083
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET BİÇKİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Konnektif Doku Masajı, Pilates, Postmenopoz, Depresyon, Yaşam Kalitesi, Connective Tissue Massage, Pilates, Postmenopause, Depression, Quality of Life
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Çalışmamızın amacı bir manipulatif yöntem olan Konnektif Doku Masajı (KDM) ve Pilatesin Postmenopozal kadınlarda menopoz semptomlarına, Beck Depresyon Ölçeğine (BDÖ) göre depresyona ve yaşam kalitesi üzerine etkisini araştırmak ve bu etkileri birbirine üstünlük açısından kıyaslamaktır. 50-70 yaş arasındaki menopoz tanısı almış ve en az 12 ay boyunca adet kanaması görmemiş olma koşulunu sağlayan postmenopozal 40 kadın olgu çalışmaya dâhil edildi. Randomize olarak iki gruba ayrılan tüm katılımcılar uygulamaya başlamadan hemen önce Sosyodemografik değerlendirme ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) , Menopoz Semptomları Değerlendirme Ölçeği (MSDÖ), Menepoza Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (MÖYKÖ) ile değerlendirilmeye alındı. Grup 1'e (n=20) pilates egzersizleri haftada 3 seans olmak üzere 4 hafta, toplam 12 seans olarak uygulandı. Grup'2 ye (n=20) ise Konnektif doku masajı haftada 2 seans olmak üzere 4 hafta, toplam 6 seans uygulandı. Tedavilerin sonlanmasını takiben tüm katılımcılar sonuç açısından tekrar BDÖ ve MSDÖ, MÖYKÖ ile değerlendirildi. Değerlendirme sonucunda BDÖ, MSÖ, MÖYKÖ ölçümlerinde hem pilates grubundaki olguların hem de KDM grubundaki olguların ilk ölçüm ve son ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü. KDM ve pilatesin, BDÖ'ne göre depresyon semptomlarını, postmenopozal semptomları ve yaşam kalitesini iyileştirmede, olumlu etkilerinin bulunduğu tespit edildi. Gruplar arasındaki karşılaştırmaları değerlendirmek için bağımsız örneklem T-testi kullanılmış ve gruplar arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). MÖYKÖ alt parametrelerinden olan“fiziksel yaşam kalitesi”ve“cinsel yaşam kalitesi”ölçümlerinde Pilatesin, KDM'den daha etkili sonuçlar sağladığı,“psikososyal yaşam kalitesi”değerlendirmesinde ise KDM'nin Pilatesten daha etkili olduğu gözlemlendi ve bu sonuçlar açısından iki grup arasındaki fark anlamlıydı (p>0,05). MSDÖ alt parametrelerine göre“somatik semptom şikayetleri”değerlendirmesinde iki grup arasında fark anlamlıydı ve KDM pilatesten daha etkili bulundu (p>0,05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of Connective Tissue Massage (CDM) and Pilates, a manipulative method, on menopausal symptoms, depression according to Beck depression scale, and quality of life in post-menopausal women, and compare these effects to each other in terms of superiority. 40 postmenopausal women between the ages of 50-70 who were diagnosed with menopause and met the condition of not experiencing a menstrual cycle for at least 12 months were included in the study. All the participants, who were randomly divided into two groups, were evaluated with the Sociodemographic Assessment Scale, Beck Depression Scale (BDI), Menopause Rating Scale (MRS), and Menopause-Specific Quality-of-Life Questionnaire (MENQOL) just prior to the application. Group 1 (n=20) pilates exercises were applied as three sessions per week for four weeks, a total of 12 sessions. In Group 2 (n=20), received eight sessions of connective tissue massage for four weeks, two sessions per week. After the end of the treatments, all the participants were re-evaluated from the aspect of BDI, MRS, and MENQOL. As a result of the evaluation, it was seen that there was a statistically significant difference between the first and final measurements of both the patients in the Pilates group and the patients in the CDM group in the BDI, MRS, and MENQOL measurements. It was determined CDM and Pilates had positive effects in improving depression symptoms, postmenopausal symptoms and quality of life according to BDI. The independent sample T-test was used to evaluate the comparisons between the groups and the difference between the groups was found to be statistically insignificant (p>0.05). It was observed that Pilates provided more effective results than CDM in the measurements of 'physical quality of life' and 'sexual quality of life,' which are subparameters of MENQOL, and CDM was more effective than Pilates in the evaluation of 'psychosocial quality of life,' whereas the difference between the two groups was significant (p>0,05). There was a significant difference between the two groups in the evaluation of 'somatic symptom complaints' according to MRS sub-parameters, and CDM was found to be more effective than Pilates (p>0.05).