Roket sanayiinde kullanılan cam elyafla güçlendirilmiş fenolik reçine esaslı pre-preg malzemenin raf ömrü çalışması
Shelf life study of glass fiber reinforced phenolic pesin prepreg material used in rocket industry
- Tez No: 84011
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHLİKA PULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Glass fiber, Phenolic Resin, Shelf Life, DSC, TG. Page number: 85 Adviser: Doç. Dr. Mehlika PULAT
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ROKET SANAYİİNDE KULLANILAN CAM ELYAFLA GÜÇLENDİRİLMİŞ FENOLİK REÇİNE ESASLI PRE-PREG MALZEMENİN RAF ÖMRÜ ÇALIŞMASI (Yüksek Lisans Tezi) Faruk YILDIRIM GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Şubat 1999 ÖZET Çeşitli destek maddelerine fenolik reçinelerin emdirilmesiyle hazırlanan malzemeler roket sanayinde yalıtım materyali olarak kullanılırlar. Sunulan çalışmada, Fiberite Corporation firması tarafından, roket motor borusu yalıtımında kullanılmak üzere cam elyafa fenolik reçine emdirilmesi ile hazırlanan 2 boyutlu (0° 190°) per-preg malzeme ile ilgili bir raf ömrü çalışması yürütüldü. Söz konusu malzemenin üretici firma tarafından önerilen raf ömrü +4 °C'de 6 aydır. Ancak çeşitli nedenlerden ötürü, bu malzemenin 6 ay içerisinde tüketilmeme durumu olabilmektedir. Çalışmamızda, pre-preg malzemenin özeliklerini ne kadar süreyle koruduğunu ve kullanılabilirliğinin ne olduğunun belirlenmesi amaçlandı. Bu amaç doğrultusunda 12 ay süreyle prepreg malzemenin ağırlık değişimi takibi, uçucu madde muhtevasının belirlenmesi ve takibi, destek madde muhtevasının belirlenmesi ve takibi, yoğunluk takibi, kopma gerinimi, üç noktadan bükme, DSC ve TG testleri yürütüldü.11 Yapılan deneysel çalışmalar sonucunda, pre-preg malzemenin ölçülen tüm özelliklerinin 10 ay süresince şartname değerine tam uyduğu, 11. aydan sonra ise şartname değerinin alt sırınıma yaklaştığı belirlendi. Bilim Kodu:405.04.02 Anahtar Kelimeler : Cam Fiber, Fenolik Reçine, Raf Ömrü, DSC,TG, Kopma Gerinimi, Üç Noktadan Bükme. Sayfa Adedi:85 Tez Yöneticisi: Doç. Dr Mehlika PULAT
Özet (Çeviri)
Ill SHELF LIFE STUDY OF GLASS FIBER REINFORCED PHENOLIC RESIN PREPREG MATERIAL USED IN ROCKET INDUSTRY (M.Sc. Thesis) Faruk YILDIRIM GAZI UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY FEBRUARY 1999 ABSTRACT Reinforcement materials impregnated by phenolic resin are used as insulation material in rocket manufacturing. In the present study, a shelf life determination investigation has been accomplished on glass fiber reinforced phenolic resin prepreg (0° /90°) produced by Fiberite corporation used in rocket motor case insulation. The shelf life suggested by the producer is 6 months at +4 °C. But for different reasons occasionally the material can not be consumed within the suggested period of 6 months. In our study, the aim was to find out the prepreg material's properties, the time period for which these properties are maintained and the material's useful shelf life. With this aim weight change of prepreg, volatile content of prepreg, resin solid content of prepreg, density change of prepreg, tensile strength of cured laminate, three point bending of cured laminate, DSC and TG runs were accomplished and monitored for 12 months. The results of all experimental work showed that theIV tested properties of the material maintained specification values for 10 months and at 11th month the tested properties approached the lower limits of specification values. Science code: 405.04.02