Antalya ilinde dental turizm belirleyicileri
Dental tourism determinants in Antalya
  1. Tez No: 840196
  2. Yazar: ZEYNEP AYDIN KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN UÇAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Sağlık Yönetimi, Turizm, Dentistry, Healthcare Management, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Dental Turizm, Dental Turizm Belirleyicileri Ölçeği, Diş Hekimleri, Dental Turistler, Health Tourism, Dental Tourism, Dental Tourism Determinants Scale, Dentists, Dental Tourists
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Dental turizm, tatil amacıyla gidilen ülkedeki dental tedavi hizmetlerinden yararlanmak veya dental tedavi hizmetleri için başka bir ülkeye gidip tatil olanaklarından faydalanmak olarak tanımlanmaktadır (Lunt vd., 2015). Sağlık turizminin en önemli çeşitlerinden biri olarak yerini alan dental turizm, dünyada büyük bir hızla gelişimini sürdürmekte, Türkiye de sağlık turizminde olduğu gibi dental turizmde de önde gelen ülkelerden biri olma yolunda hızla ilerlemektedir. Bu araştırmanın amacı, Antalya ilini tercih eden dental turistlerin demografik özelliklerini, Antalya ilini tercih etme sebeplerini etkileyen faktörleri, tedavi sırası ve sonrası memnuniyetlerini ve sadakatlerini belirlemektir. Buna ek olarak araştırmada, Antalya ilinde hizmet veren diş hekimlerinin demografik özellikleri belirlenmiş ve demografik özelliklerinin dental turizm hakkındaki görüşlerine göre farklılıkları test edilmiştir. 311 diş hekimi ve 250 dental turist ile yapılan çalışmada elde edilen bulgular incelendiğinde, dental turizm belirleyicileri (şehir bilgisi, emniyet ve güvenlik, dental turizm destinasyon imajı, algılanan değer, dental tedavi kalitesi ve maliyet tasarrufu) ile memnuniyet ve sadakat düzeyleri arasında pozitif ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir. Şehir bilgisi, emniyet ve güvenlik, dental turizm destinasyon imajı, dental tedavi kalitesi ve maliyet tasarrufu bileşenlerinin dental turistlerin memnuniyet düzeyleri üzerinde etkisinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca şehir bilgisi, dental turizm destinasyon imajı ve maliyet tasarrufu bileşenlerinin hasta sadakatini etkilediği tespit edilmiştir. Şehir bilgisi, emniyet ve güvenlik, dental tedavi kalitesi ve maliyet tasarrufunun hasta sadakatine etkisinde memnuniyetin aracı değişken rolü üstlendiği ortaya çıkmıştır. Diş hekimlerine uygulanan anket sonuçları analizleri cinsiyete göre incelendiğinde, erkek diş hekimlerinin dental turizm tedavi hizmetleri ve gelirleri hakkındaki ve dental turizm fiyatları hakkındaki görüşlerinin kadın diş hekimlerine oranla daha olumlu olduğu ortaya çıkmıştır. 31-40 yaş arasındaki diş hekimlerinin dental turizm tedavi hizmetlerinin daha olumlu olduğu ve dental turizm tedavi hizmet gelirlerinin daha yüksek olduğu görüşüne sahip olduğu değerlendirilmiştir. Mesleki tecrübe yılı ve aylık gelirleri daha fazla olan diş hekimlerinin daha az olanlara oranla destinasyon imajı hakkındaki görüşlerinin daha olumlu olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Dental tourism is defined as benefiting from dental treatment services in the country of destination for vacation purposes or going to another country for dental treatment services and benefiting from vacation opportunities (Lunt et al., 2015). Dental tourism, which has taken its place as one of the most important types of health tourism, continues to develop rapidly in the world, and Turkey is rapidly advancing towards becoming one of the leading countries in dental tourism as well as in health tourism. The aim of this study is to determine the demographic characteristics of dental tourists who prefer Antalya, the factors affecting the reasons for choosing Antalya, their satisfaction and loyalty during and after treatment. In addition, the demographic characteristics of the dentists serving in Antalya were determined and the differences of their demographic characteristics according to their views on dental tourism were tested. When the findings obtained in the study conducted with 311 dentists and 250 dental tourists were examined, it was concluded that there was a positive relationship between dental tourism determinants (city knowledge, safety and security, dental tourism destination image, perceived value, dental treatment quality and cost savings) and satisfaction and loyalty levels. It has been determined that the components of city knowledge, safety and security, dental tourism destination image, dental treatment quality and cost savings have an effect on the satisfaction levels of dental tourists. In addition, it has been determined that city information, dental tourism destination image and cost saving components affect patient loyalty. It has been revealed that satisfaction plays an intermediary variable role in the effect of city knowledge, safety and security, dental treatment quality and cost savings on patient loyalty. When the analysis of the survey results applied to dentists was examined according to gender, it was revealed that male dentists' opinions about dental tourism treatment services and revenues and dental tourism prices were more positive than female dentists. It has been evaluated those dentists between the ages of 31-40 have the opinion that dental tourism treatment services are positive and dental tourism treatment service revenues are higher. It has been examined that dentists with more years of professional experience and monthly income have higher opinions about destination image than those with less professional experience.