Kord kanındaki kemokin düzeylerinin prematüre bebeklerdeki oksidatif stres kaynaklı morbiditeler ile ilişkisi
The relationship between chemokine levels in cord blood andoxidative stress-related morbidities in premature babies
- Tez No: 840227
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE YİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: prematürite, morbidite, kemokin, prematurity, morbidity, chemokine
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İleri Yenidoğan Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Oksidatif stres, serbest radikallerin artması ve onları nötralize edebilecek antioksidan mekanizmaların düzeylerini aşması sonucu oluşur. Protein, lipid ve polisakkarit oksidasyonuna, DNA fragmantasyonuna, baz modifikasyonlarına ve DNA zincirinde kırık oluşmasına neden olarak doku hasarına yol açar. Antenatal dönemde maruz kalınan oksidatif stres ise yenidoğanlarda morbidite ve mortalite riskinde artışa neden olmaktadır. Bu çalışmada prematürelerde antenatal dönemde başlayan oksidatif stresin kord kanındaki kemokin düzeyleri ölçümü ile belirlenmesi ve kemokin seviyeleri ile prematürite morbiditeleri arasındaki korelasyonun gösterilmesi amaçlanmıştır. Gebelik haftası 32 hafta ve altında olan Ordu Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde veya Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi'nde doğan bebekler dahil edilmiştir. Hastalardan kord kanlarından elde edilen plazmalardan IL-8, IP-10, eotaksin, TARC, MCP-1, MIP-1alfa, MIG, ENA-78, MIP-3alfa, GROalfa, I-TAC, MIP-1beta düzeyleri ölçülmüştür. Hastaların izlemi sırasında saptanan prematüre morbiditeleri ile kord kanı kemokin düzeyleri ile arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu tez çalışması TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir (Proje no: 122S245). Çalışmaya ortalama doğum haftası 28,5 hafta (±2,9), ortalama doğum ağırlığı 1206 (±78,2) gram olan toplam 32 hasta alınmıştır. Gebelik haftasına göre katılımcılar üç gruba ayrıldığında, gebelik haftası küçüldükçe IL-8 düzeyinde artış görülmüştür (p=0.008). Respiratuvar distres sendromu olanlarda I-TAC düzeyleri (p=0.014), bronkopulmoner displazi saptananlarda IL-8 düzeyleri (p=0.0022), intraventriküler kanama saptananlarda IP-10 düzeyleri (p=0.031), preiventirküler lökomalazi olanlarda MIP-1alfa (p=0.039) düzeyleri, prematüre retinopatisi tespit edilenlerde MIP-3alfa (p=0.031) düzeyleri, eksitus olanlarda IL-8 (p=0.048) düzeyleri anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, bulgularımız antenatal dönemde başlayan oksidatif stres ve inflamasyonun prematüre morbiditelerinin patogenezinde rol oynadıklarını desteklemektedir. Kord kanından kemokin ölçümlerinin yapılması riskli bebeklerin belirlenmesi açısından değerli olacaktır.
Özet (Çeviri)
Oxidative stress occurs when free radicals increase and exceed the levels of antioxidant mechanisms that can neutralize them. It causes tissue damage by causing protein, lipid and polysaccharide oxidation, DNA fragmentation, base modifications and breaks in the DNA chain. Oxidative stress exposed during the antenatal period causes an increase in the risk of morbidity and mortality in newborns. This study aimed to determine oxidative stress, which begins in the antenatal period in premature babies, by measuring chemokine levels in cord blood and to show the correlation between chemokine levels and prematurity morbidities. Babies born to pregnant women with a gestational age of 32 weeks or less at Ordu University Training and Research Hospital or Hacettepe University Ihsan Dogramaci Children's Hospital were included in the study if the parents gave consent. Cord blood samples were collected and IL-8, IP-10, eotaksin, TARC, MCP-1, MIP-1alpha, MIG, ENA-78, MIP-3alpha, GROalpha, I-TAC, MIP-1beta levels were measured. During follow-up diagnoses of prematurity morbidities were noted and the relationship between cord blood chemokine levels was examined. A total of 32 patients were included in the study. The mean gestational age was 28.5 weeks (±2.9) and the mean birth weight was 1206 grams (±78.2). When divided into three categories according to gestational week, it was determined that the IL-8 level increased as the gestational week decreased. I-TAC levels in those with respiratory distress syndrome, IL-8 levels in those with bronchopulmonary dysplasia, IP-10 levels in those with intraventricular hemorrhage, MIP-1alpha (p=0.039) levels in those with periventricular leukomalacia, MIP-3alpha (p=0.031) in those with retinopathy of prematurity. IL-8 (p=0.048) levels were found to be significantly higher in patients who died. In conclusion, our findings support that oxidative stress and inflammation, which begin in the antenatal period, play a role in the pathogenesis of premature morbidities. Measurements from cord blood will be valuable in identifying high risk babies.