Untersuchung der bevorzugten führungstypen im kontext der kultur
Tercih edilen liderlik tiplerinin kültür bağlamında incelenmesi
- Tez No: 840313
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİN BATUK ÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik Tipleri, Liderlik Teorileri, Kültür, Kültür Boyutları, Leadership types, Leadership theories, Culture, Culture dimensions Die Begriffe Kultur und Führung, die mit der Existenz des Menschen entstanden sind, gehören zu den Konzepten, die vor allem im Bereich der Sozialwissenschaften häufig untersucht werden, haben so viele Definitionen wie Wissenschaftler, die sich mit ihnen befassen
- Yıl: 2023
- Dil: Almanca
- Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürlerarası Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
İnsan varlığıyla birlikte ortaya çıkan Kültür ve Liderlik kavramları özellikle sosyal bilimler alanında üzerine sıkça çalışma yapılan, üzerinde araştırma yapan bilim insanlarının sayısı kadar tanıma sahip ve hala karmaşıklığını korumaya devam eden kavramlar arasındadır. Ulusal kültür, bireylerin tercih ettiği liderlik tiplerini etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı, tercih edilen liderlik tiplerinin kültür bağlamında incelenmesi ve farklı kültürel arka plana sahip bireylerin liderlerinde tercih ettikleri benzer ve farklı özelliklerin tespit edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemi olan mülakat tekniği seçilmiş, fenomenolojik bir bakış açısı esas alınmış ve amaçlı örneklem yöntemi kullanılmıştır. Uluslararası bir firmanın farklı lokasyonlarındaki iştiraklerinde çalışan 18 kişi ile 01.12.2021 – 30.01.2022 tarihleri arasında görüşmeler gerçekleştirilmiştir. 7'si Türkiye'de 7'si İtalya'da, 2'si Almanya'da ve 2'si de İngiltere'de olan katılımcılara, 7 adet demografik ve 16 adet araştırma sorusu olmak üzere 23 adet soru yöneltilmiştir. Katılımcıların cevapları izinleri dahilinde ses kaydına alınmış görüşmeler sonrasında yazıya dökülmüştür. Elde edilen verilerde sık tekrar eden ifadelerin tespit edilmiş, ardından bu ifadelerin sınıflandırılıp tablo oluşturulmuştur. Elde edilen veriler ışığında tercih edilen liderlik tipinin kültür bağlamında farklılık gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concepts of Culture and Leadership, which emerged with human existence, are among the concepts that are frequently studied especially in the field of social sciences, have as many definitions as the number of scientists researching them and still maintain their complexity. National culture affects the leadership types preferred by individuals. The purpose of this study is to examine the preferred leadership types in the context of culture and to determine the similar and different characteristics that individuals with different cultural backgrounds prefer in their leaders. For this purpose, interview technique, which is a qualitative research method, was selected, a phenomenological perspective was taken as a basis and purposive sampling method was used. Interviews were conducted with 18 people working in Subsidiary in different locations of an international company between 01.12.2021 - 30.01.2022. The participants, 7 of whom were in Turkey, 7 in Italy, 2 in Germany and 2 in the UK, were asked 23 questions, including 7 demographic and 16 research questions. The answers of the participants were audio recorded with their permission and transcribed after the interviews. Frequently repeating expressions were identified in the data obtained, then these expressions were categorised and a table was created. In the light of the data obtained, it was concluded that the preferred leadership type differs in the context of culture.