Şeylerin metodu: Sanat, toplumsal cinsiyet ve etnomatematik
The method of things: Art, gender and ethnomathematics
- Tez No: 840379
- Danışmanlar: PROF. GÜLÇİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Etnomatematik, Sanatsal Araştırma Yöntemleri, Toplumsal Cinsiyet, Feminist Yeni Materyalizmler, Ağ Sanatı, Ethnomathematics, Artistic Research, Feminist New Materialisms, Gender, Net Art
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Eser metni, geleneksel el emek üretim pratiklerinin sanat, toplumsal cinsiyet ve kültürel matematikle olan bağlantılarını içermektedir. Bu konu çerçevesinde gerçekleştirilen araştırmalar ile bunların uygulamalarının birlikteliğinden doğan sanatsal araştırma yöntemleri, tarihten ve günümüzden sanatçılar, bilim insanları ve düşünürlerden referanslarla desteklenmiştir. Doğa - kültür, kadın - erkek, bilim - sanat, gelenek ve teknoloji gibi süregelen tahakküm ve hiyerarşi sistemlerinin sanat uygulamalarına etkileri ele alınmış, tarihten günümüze yansımaları ile örneklendirilmiştir. Ele alınan bu konuların kapsamı genişletilerek çoğulcu, alanlar arası yaklaşımlardan referanslarla çeşitli üretimler gerçekleştirilmiştir. Sunulan çalışmalar, özellikle kadınların bir ifade ve performans aracı olarak uyguladıkları el sanatları ile bunların ardındaki örtük bilgiler üzerinedir. Tarihten referanslarla bu sanatların teknolojiler ve bilimlerle olan ortaklıkları ya da farkları ile aralarındaki etkileşimler araştırılarak, yorum ve eleştiriler aracılığıyla bir dizi üretim gerçekleştirilmiştir. Bu eser metni, araştırma ve üretim sürecinin bir toplamı olarak sunulmaya çalışılmıştır. Metnin ve üretimlerin gövdesini, kültürel hafızanın sanat ve bilimler yoluyla kaydına odaklanan çalışmalar oluşturmaktadır. El-emek pratikleri, çizim, baskı, internet ağları, video, deneysel elektronik ve benzeri medyumlarla, maddi formlar ile sosyal söylem arasındaki etkileşimlere odaklanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis examines the links between traditional handcraft production practices, art, gender, and cultural mathematics. The research methods used in this artistic study integrate theory and praxis and are supported by insights from prominent contemporary and historic artists, scientists, and thinkers. The essay examines the influence of prevailing systems of domination and hierarchy, such as nature-culture, women-men, science-art, tradition, and technology, on art practices. It discusses the reflections and implications of these systems throughout history up to the present day. The essay also references diverse productions and pluralist, interdisciplinary approaches, contributing to a broader understanding of the issues. This study specifically focuses on handicrafts, which women consider a means of expression and performance, and the tacit knowledge that underpins them. Throughout history, various productions have been created through interpretation and criticism, exploring the similarities and differences between arts, technologies, and sciences, as well as their interactions. This work presents the culmination of processes and productions, focusing on recording cultural memory through the arts and sciences. The interplay between material forms and social discourse is explored through hand-labour practices, drawing, printing, internet networks, video, and experimental electronics.