Tokat ili Taşlıçiflik Köyü doğal mer'asının gübreleme ve dinlendirme yöntemi ile ıslah olanakları üzerine bir araştırma
An Investigation on improvementof natural grassland in Taşlıçiftlik village of Tokat province trough fertilization and resting
- Tez No: 84052
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR BÜYÜKBURÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: doğal mer'a, gübreleme, dinlendirme, ıslah, natural grassland, fertilization, resting, improvement
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET TOKAT İLİ TAŞLIÇİFTLIK KOYU DOĞAL MER' ASININ GÜBRELEME VE DİNLENDİRME YÖNTEMİ İLE ISLAH OLANAKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Tamer YAVUZ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 1999, 50 sayfa Danışman : Prof.Dr. Uğur BÜYÜKBURÇ Jüri : Prof.Dr. Uğur BÜYÜKBURÇ : Doç. Dr. Yunus ŞILBIR : Doç. Dr. Tahir POLAT 1998 - 1999 yıllarında, Tokat İli Taşlıçiftlik Köyü doğal mer'asında, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülen bu araştırmada, gübreleme ve dinlendirme yöntemi ile mer'a ıslahının ot verim ve kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Elde edilen iki yıllık sonuçların ortalamalarına göre; 7.5 kg/da N+P2O5 uygulaması yaş ot verimini 184.33 kg/da' dan 732.67 kg/da'a, kuru ot verimini 38.62 kg/da'dan 182.81 kg/da'a, kuru madde oranını %89.61'den %91.03'e çıkarmıştır. Aynı uygulama ham protein ve ham kül oranlan sırasıyla %5.87'den %8.00'a ve %9.54'den %12.39'a çıkarmıştır. Ham selüloz oranı 2.1 kg/da N + 5 kg/da P2O5 uygulaması ile %31.70'den %30.49'e düşmüştür. Bitkiyle kaplı alan kontrol parselinde %28.63'den 7.5 kg/da N+P2O5 uygulanan parselde %65.20'ye çıkmıştır. Botanik kompozisyonda 7.5 kg/da N+P2O5 uygulaması, buğdaygillerin oranını %50.12'den %59. 53 'çıkarırken, baklagiller ve diğer familyalara ait bitkilerin oram sırasıyla, %0.82'den %0.48'e ve %49.02'den %39.98'e düşmüştür. Alana göre botanik kompozisyonda buğdaygiller familyasından; Trachyna distachyla L., Festuca ovina L., Andropogon gryllus L. ve Koeleria cristata L., diğer familyalara ait bitkilerden de; Thymus praecox, Teucrium pottum L.,Globularia trichosanthor, Sanguisorba minor Scop, ve Artemisia santonicum L. yoğun olarak bulunan türlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION ON IMPROVEMENTOF NATURAL GRASSLAND IN TAŞLIÇİTLİK VILLAGE OF TOKAT PROVINCE TROUGH FERTILIZATION AND RESTING Tamer YAVUZ Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Field Crops Master Science Thesis 1999, 50 page Supervisor : Prof.Dr. Uğur BÜYÜKBURÇ Jury : Prof.Dr. Uğur BÜYÜKBURÇ : Assoc. Prof. Dr. Yunus ŞDLBIR : Assoc. Prof. Dr. Tahir POLAT This study was conducted to study the effects of grassland improvement through fertilization and resting on grass yield and quality on a natural grassland in Taşlıçiftlik village of Tokat province in 1998 - 1999. Experimental desing was randomized complate blocks with three replications. Based on two year averages, 75 kg/ha N + P2O5 application increased fresh herbage yield from 1.84 t/ha to 7.32 t/ha, dry herbage from 0.38 t/ha to 1.82 t/ha, dry matter percentage from 89.61 to 91.03. The same application increased crude protein and ash contents percentage from 5.87 to 8.00 and from 9.54 to 12.39, respectively. Crude cellulose content decreased percentage from 31.70 to 30.49 with 21 kg/ha N + 50 kg/ha P2O5 application Compared to no-fertilizer application, 75 kg/ha N + P2O5 application increased plant-covered area percentage from 28.63 to 65.20 75 kg/ha N + P2O5 application increased Graminae areacoverage percentage from 50.12 to 59.53 while decreased area coverage of Leguminosae percentage and other families from 0.82 to 0.48 and from 49.02 to39.98, respectively. Trachyna distachyla L., Festuca ovina L., Andropogon gryllus L. Koeleria cristata L. were the most common graminae species while Thymus praecox, Teucrium polium L.,Globularia trichosanthor, Sanguisorba minor Scop, and Artemisia santonicum L. were the major species from other families.