20. yüzyıl sanatında kullanılan hayvan figürünün psikolojik nedenleri ve etkileri
Psychological causes and effects of animal figure used in 20th century art
  1. Tez No: 840792
  2. Yazar: SERAP CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHAR ARTAN OSKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvan imgesi, sanatçı, eser, hayvanlar, duygu ve düşünce, Animal image, artist, work, animals, feelings and thoughts
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Sanatlar ve Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Çeşitli üslupların kullanımı halinde geçmişten günümüze insan ve hayvan ilişkilerine ilişkin betimlemeler ve bu duruma ilişkin eserler yaygın bir şekilde bulunmaktadır. Hayvanların insan yaşamına etkisi, insanların yaşamlarında ki yerleri değerleri bakımından birçok alanda ele alınmıştır. Hayvanlar insan yaşamında beslenme öğesi olmasının yanı sıra bir ilham kaynağı, sembol ve imge olarak gerek düşüncelerde gerek sanat eserlerinde gerekse oluşumlarda kullanılmıştır. Geçmişten günümüze bakıldığında hayvan ve insan ilişkisinin mağaralara çizilmesi durumu söz konusu olmuştur. Burada hayvanın insan yaşamındaki yerine ilişkin incelemeler gerçekleşmiştir. Çeşitli dönemlerde ve uygarlıklarda insan-hayvan ilişkisi resimle anlatımı gerçekleşmiştir. Bunun yanı sıra hayvanlara yüklenilen anlamlar uygarlıkları ya da devletleri sembolize etmektedir. Eğlence için ya da evcilleştirilerek bakımı sağlanan hayvanlara olan sevgi doğrultusunda şiirler yazılmış, mezarları oluşturulmuş ve kimi zaman portrelerde yerlerini almışlardır. Birçok sanatçı eserlerinde hayvan ve insan ilişkisinin yanı sıra eseri tamamlayıcı nitelik taşıması ya da bir mesaj vermek adına hayvan imgelerinden yararlanmıştır. Sanatçılar da birbirlerinden etkilenerek resim çalışmalarında farklı durumları metafor halinde yansıtma çabası içerisine girmişlerdir. Sanatçıların eserlerini meydana getirirken yaşadıkları yoğun duyguları da ifade etmek için bu yolu seçtikleri bilinmektedir. Betimlemeler, kullanılan imgeler ve renkler doğrultusunda en iyi düşüncelerini yansıtan en iyi yolu gerçekleştirmişlerdir. Çalışma kapsamında yapılan eser incelemelerinde sanatçıların her birinin kendine has bir üslubu bulunmaktadır. Dönemin ünlü sanatçılarından da etkilenmeleri söz konusudur. Yalnızca resim alanında değil çeşitli sanat dallarında da kendilerini geliştirdikleri bilinmektedir.
Özet (Çeviri)
In the case of the use of various styles, descriptions of human and animal relationships from the past to the present and works related to this situation are widely available. The impact of animals on human life and their place in people's lives have been discussed in many areas in terms of their values. In addition to being a nutritional element in human life, animals have been used as a source of inspiration, symbol and image in both thoughts, works of art and formations. When we look from the past to the present, it has been the case that the relationship between animals and humans has been drawn to caves. Studies on the place of the animal in human life have been carried out here. In various periods and civilizations, the relationship between humans and animals has been explained through painting. In addition, the meanings attributed to animals symbolize civilizations or states. Poems were written in the direction of entertainment or love for animals that were tamed and cared for, their graves were created, and sometimes they took their place in portraits. Many artists have used animal images in their works in order to complement the relationship between animals and humans, as well as to give a message to the work. They have been influenced by artists from each other and have made an effort to reflect different situations in metaphor in their painting works. It is known that artists choose this way to express the intense emotions they experience while creating their works. In accordance with the descriptions and the images used, they have realized the best way to reflect their best thoughts in accordance with the colors. Each of the artists has a unique style in the work reviews made within the scope of the study. They are also influenced by the famous artists of the period. It is known that they developed themselves not only in the field of painting, but also in various branches of art.