Düşük doz asetilsalisilik asit tedavisi verilen philadelphia kromozomu negatif kronik miyeloproliferatif neoplazi tanılı hastalarda üst gastrointestinal sistem komplikasyonlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of upper gastrointestinal system complications in patients with philadelphia chromosome negative chronic myeloproliferative neoplasia treated with low-dose acetylsalicylic acid
- Tez No: 840984
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN YOKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Asetilsalisilik asit, Dispepsi, Peptik ülser, Kronik miyeloproliferatif neoplazi, Acetylsalicylic acid, Dyspepsia, Peptic Ulcer, Chronic myeloproliferative neoplasia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş ve Amaç: Philadelphia (Ph) kromozomu negatif kronik miyeloproliferatif neoplazi alt grubu olan Polisitemia Vera(PV), Esansiyel Trombositoz(ET), Primer Miyelofibroz(PMF) olgularında dispepsi ve üst GİS kanama sıklığı ve üst gastrointestinal(GİS) sistem endoskopisi yapılan olgularda görülen gastroduodenal patolojilerin sıklığı ve niteliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 2012-2022 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden takipli 2016 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterleri esas alınarak Ph- kronik miyeloproliferatif neoplazm tanısı konulmuş 18 yaş üstü 305 hasta alındı. Hastaların demografik özellikleri, tanı anı temel hemogram parametreleri ve laktat dehidrogenaz(LDH) düzeyi, dispeptik şikayet ve üst gastrointestinal sistem kanaması anamnezi, endoskopik inceleme yapılan hastalarda üst gastrointestinal sistem endoskopi bulguları hastanenin veritabanı ve hasta dosyalarının incelenmesi ile derlendi. Bulgular: Çalışmamıza toplamda 305 hasta dahil edilmiş olup bu hastaların 132'si (%43,3) PV,138'i (%45,2) ET,35'i (%11,5) PMF tanılı olup ortalama tanı yaşı tüm kohortta 56,7±13,9 olarak saptandı. Hastaların 180'i (%59) erkek, 125'i (%41) kadın cinsiyetindeydi. Takiplerinde dispepsi yakınmasıyla başvuran 67 (%22),üst GİS kanaması geçiren 16 (%5,2) hasta bulunmaktaydı. Üst gastrointestinal sistem endoskopisi uygulanan 71 hastanın 53' ünde (%74,6) gastrit ,15' inde(%21,1) peptik ülser, 3' ünde (%4,2) özefagus varisi saptandı. Endoskopi bulgularının tanı grupları arasında dağılımına bakıldığında özefagus varisi PMF grubunda %28,6 (n=2) oranında görüldü. Düşük doz asetilsalisilik asit (ASA) kullanan hastalarımızda (%85,9) tanı alt grupları arasında dispepsi sıklığına bakıldığında ET hasta grubunda dispepsi sıklığı istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p=0,01). Gastrit ve peptik ülser saptanma oranı ve H.pylori pozitifliği tanı grupları arasında anlamlı farklılık göstermedi. Sonuç: Çalışmamızın neticesinde tüm kohortta düşük doz ASA kullanımının gastroduodenal patolojileri istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde arttırmadığı tespit edilmişken ET hasta grubunda ise dispepsi sıklığı istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Özefagus varis sıklığı PMF hasta grubunda anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. Üst GİS kanama geçirme oranı tanı grupları arasında anlamlı fark göstermemiştir. Çok merkezli, prospektif randomize kontrollü çalışmaların konuyla ilgili literatüre daha fazla katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: It was aimed to investigate the frequency of dyspepsia and upper gastrointestinal system bleeding in cases of Polycythemia Vera (PV), Essential Thrombocythaemia (ET), Primary Myelofibrosis (PMF), which is a subgroup of Philadelphia (Ph) chromosome negative chronic myeloproliferative neoplasia, and the frequency and nature of gastroduodenal pathologies seen in cases undergoing upper gastrointestinal (GIS) endoscopy. Materials and Methods: In our study, 305 patients over the age of 18 who were diagnosed with Ph- chronic myeloproliferative neoplasm based on the 2016 World Health Organization (WHO) criteria, who were followed up at the Health Sciences University Istanbul Training and Research Hospital between 2012 and 2022, were included. Demographic characteristics of the patients, hemogram parameters and lactatedehydrogenase (LDH) level at the time of diagnosis, history of dyspeptic complaints and upper gastrointestinal tract bleeding, upper gastrointestinal tract endoscopy findings in patients who underwent endoscopic examination were compiled by using the hospital's database and patient files. Results: A total of 305 patients were included in our study and 132 (43.3%) of these patients were diagnosed with PV, 138 (45.2%) with ET, 35 (11.5%) with PMF and the mean age at diagnosis was 56.7±13.9 years in the whole cohort. 180 (59%) of the patients were male and 125 (41%) were female. There were 67 (22%) patients with dyspepsia and 16 (5.2%) patients with upper GI bleeding. Of the 71 patients who underwent upper gastrointestinal endoscopy, 53 (74.6%) had gastritis, 15 (21.1%) had peptic ulcer, and 3 (4.2%) had esophageal varices. When the distribution of endoscopy findings among the diagnostic groups were analyzed, esophageal varices seen 28.6% (n=2) in the PMF group. When the frequency of dyspepsia was analyzed among the diagnostic subgroups in our patients who used low dose acetylsalicylic acid(ASA) (85.9%), the frequency of dyspepsia was found to be statistically significantly higher in the ET patient group(p=0.01). The rate of gastritis and peptic ulcer detection and H.pylori positivity did not differ significantly between the diagnostic groups. Conclusion: As a result of our study, it was determined that low-dose ASA use did not significantly increase gastroduodenal pathologies in the entire cohort, while the frequency of dyspepsia was found to be statistically significantly higher in the ET patient group. The frequency of esophageal varices were found to be significantly higher in the PMF patient group. The rate of upper GI bleeding did not differ significantly between diagnostic groups. We think that multicenter, prospective randomized controlled studies will contribute more to the literature on the subject.