Tiroid fonksiyonları ve mafld fibrozis skorları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 841066
  2. Yazar: ELİF CEREN GÖÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ESRA ATAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: MAFLD, Fibrozis, sT3, sT4, MAFLD, Fibrosis, FT3, FT4
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Metabolik ilişkili yağlı karaciğer hastalığı (MAFLD), dünya genelinde ve ülkemizde sıkça karşılaşılan hastalıklardan biridir. MAFLD tanısı alan hastalarda, karaciğer fibrozisinin ilişkili olduğu fonskiyonları belirlemek, komplikasyon yönetiminde, erken teşhis koymada ve yüksek sağlık maliyetlerini engellemede kritik bir rol oynamaktadır. Biz bu çalışmamızda MAFLD tanılı hastalarda karaciğer fibrozisini (çeşitli karaciğer fibrozis skorları hesaplamaları ile (Fib4, NFS, APRİ)),tiroid fonksiyon testleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Çalışmamıza 103 kadın,44 erkek; toplam 147 hasta dahil edildi. Çalışmamıza hepatosteatozu olmayan 31,hepatosteatozu olan 116 vaka dahil edildi. Hepatosteatoz saptanması amacıyla USG kullanıldı. Yağlanma seviyesine göre Grade 1 ve Grade 2-3 olarak sınıflandırıldı. Karaciğer fibrozisi, FIB-4 skoru NFS ve APRi ile değerlendirildi. Hastaların fibrozis skorları ile; tiroid fonksiyonları, HS derecesi, demografik veriler,fizik muayene verileri, metabolik parametreler ve diğer fibrozis skorları arasındaki ilişki değerlendirildi. Bulgular: Fib4 skoru yüksek ve düşük gruplar (sırasıyla 3,44±0,73, 2,94±0,57) arasında ST3 değerleri açısından istatistiksel anlamlı bir fark bulundu.(p=0,017) FİB4 skoru yüksek ve düşük gruplar (sırasıyla 0,31±0,11 0,25±0,06) arasında sT3/sT4 oranı ile istatistiksel anlamlı bir ilişki olduğu saptandı.(p=0,026). Düşük NAFLD fib skoruna sahip bireylerde ST3 değeri, diğer gruptan anlamlı derecede yüksektir.(p=0,027) Yapılan regresyon analizinde etkili faktörler olarak gözükmektedir. Sonuç: Eutiroid MAFLD tanılı hastalarımızda FİB 4 skoru ve NAFLd fibrozis skor tiroid fonksiyonu ile ilişkili gözükmemektedir. Fakat vaka sayımızın özellikle ileri Fib 4 hastalarında az olması sebebiyle daha fazla vakalı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Metabolic Associated Fatty Liver Disease (MAFLD) is a commonly encountered condition worldwide, including in our country. Determining the functions associated with liver fibrosis in patients diagnosed with MAFLD plays a crucial role in complication management, early diagnosis, and preventing high healthcare costs. In this study, we aimed to assess the relationship between liver fibrosis in patients with MAFLD (using various liver fibrosis scores such as Fib-4, NFS, APRi) and thyroid function tests. Materials and Methods: A total of 147 patients, including 103 females and 44 males, were included in our study. Among them, 31 cases without hepatosteatosis and 116 cases with hepatosteatosis were enrolled. Ultrasonography (USG) was used to determine hepatosteatosis, classified as Grade 1 and Grade 2-3 based on the level of fat accumulation. Liver fibrosis was evaluated using the FIB-4 score, NFS, and APRi. The relationship between patients' fibrosis scores and thyroid functions, as well as their HSI grade, demographic data, physical examination findings, metabolic parameters, and other fibrosis scores, was assessed. Results: A statistically significant difference was found in FT3 values between high and low Fib-4 score groups (3.44±0.73 vs. 2.94±0.57, respectively; p=0.017). There was a statistically significant relationship between the sT3/sT4 ratio and high and low Fib-4 score groups (0.31±0.11 vs. 0.25±0.06, respectively; p=0.026). Individuals with a low NAFLD fibrosis score had significantly higher FT3 values compared to the other group (p=0.027), as evidenced by regression analysis. Conclusion: In patients diagnosed with eutiroid MAFLD, there does not appear to be an association between FIB-4 score and NAFLD fibrosis score with thyroid function. However, due to the limited number of cases, particularly in advanced Fib-4 patients, further studies with larger sample sizes are needed.