Türk eğitim sisteminde uluslararası geniş-ölçekli değerlendirmelerin eğitim politikası oluşturmadaki rolü
Role of international large-scale assessments in the formation of education policy in the Turkish education system
- Tez No: 841159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası geniş-ölçekli değerlendirmeler, eğitim politikası oluşturma, Türk eğitim sistemi, International Large-Scale Assessments, Educational Policy-Making, Turkish Educational System
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türk Eğitim Sisteminde Uluslararası Geniş-Ölçekli Değerlendirmelerin eğitim politikası oluşturmadaki rolünü incelemektir. Araştırmada Uluslararası Geniş-Ölçekli Değerlendirmelerin Türk Eğitim Sistemindeki eğitim belgelerini nasıl ve hangi boyutta oluşturduğu, Uluslararası Geniş-Ölçekli Değerlendirmelerden sonra Türk Eğitim Sisteminde hangi değişikliklerin meydana geldiği sorularına cevap aranmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseni kullanılmıştır. Doküman analizi yoluyla yasa ve yönetmelikler, hükumet programları, vizyon belgeleri, öğretim programları, uluslararası örgütlerin raporları (PISA, TIMSS, TALIS vs.), istatistikler ve yönergeler, millî eğitim şûra kararları raporları gibi resmi politika belgeleri çözümlenmiştir. Yapılan araştırmanın sonucunda Türk eğitim sistemi 2005 yılından sonra geliştirilen eğitim programlarına yönelik eğitim politikalarının UGÖD sonuçlarına göre orta düzeyde, bilgi iletişim teknolojilerine yönelik eğitim reformlarının UGÖD sonuçlarına göre orta düzeyde, mesleki gelişime yönelik eğitim reformları kararlarının UGÖD sonuçlarına göre orta düzeyde, ölçme ve değerlendirmeye yönelik eğitim reformları kararlarının UGÖD sonuçlarına göre yüksek düzeyde, millî eğitim şûra kararlarına yönelik eğitim politikalarının UGÖD sonuçlarına göre orta düzeyde, okul yöneticilerinin yetiştirilmesine yönelik eğitim reformlarının UGÖD sonuçlarına göre düşük düzeyde düzenlendiği tespit edilmiştir. Aday öğretmen yetiştirilmesine yönelik eğitim reformları kararlarının ise UGÖD sonuçlarına göre düzenlenmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the role of International Large-Scale Assessments (ILSA) in educational policy making in the Turkish Education System. In the research, answers were sought to the questions of how and to what extent International Large-Scale Assessments created educational documents in the Turkish Education System, and what changes occurred in the Turkish Education System after International Large-Scale Assessments. In this research, case study design, one of the qualitative research methods, was used. Through document analysis, official policy documents such as laws and regulations, development plans, vision documents, curriculums, reports of international organizations (PISA, TIMSS, TALIS etc.), statistics and directives, and national education council decisions reports were analyzed. According to the ILSA results of the research; Turkish education system has stated that education policies for education programs developed after 2005 are at medium level, education reforms for information and communication technologies are at medium level, education reform decisions for professional development are at medium level, education reform decisions for measurement and evaluation are at high level, education policies for national education council decisions are at high level. It has been determined that education reforms for the training of school administrators are organized at a medium level and at a low level. It has been observed that education reform decisions regarding the training of candidate teachers are not regulated according to ILSA results.