Öfkeli şahsın boşamasının İslam hukukundaki yeri (Kadına şiddet bağlamında analitik bir inceleme)
The place of divorce by an angry person in Islamic law (An analytical study in the context of violence against women)
  1. Tez No: 841173
  2. Yazar: MEHMET UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Islamic law, divorce, anger, iğlak, violence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
“Öfkeli Şahsın Boşamasının İslam Hukukundaki Yeri (Kadına Şiddet Bağlamında Analitik Bir İnceleme)”adlı tez çalışmasında öfke anında verilen talâkın İslam hukukunda geçerliliği konusu ele alınmıştır. Konuyla alakalı deliller incelenmeye çalışılıp değerlendirme yapılmıştır. Tez çalışması bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte, araştırmanın konusu, amacı, kapsamı ve sınırları açıklanmıştır. Birinci bölümde öfke ve şiddetin tanımı, nedenleri, belirtileri, öfke duygusunun dereceleri, işlevleri, Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde öfke kavramı işlenmiştir. Ayrıca günümüzde kadına şiddet olayları ele alınmıştır. İkinci bölümde İslam hukukunda talâkın tanımı, meşruiyeti, talâka olan ihtiyaç, talâkın yapılış şekilleri, talâk çeşitleri ve boşanmanın sonuçlarına yer verilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise öfkeli şahsın talâkının geçerliliğine yönelik görüşlere delilleriyle beraber yer verilmiş olup, mezhepler arası mukayese yapılmıştır. En sonunda ise konuyla alakalı varılan sonuç belirtilmiştir. Anahtar Kelime: İslam hukuku, talâk, öfke, iğlak, şiddet
Özet (Çeviri)
In the thesis titled“The Place of Divorce by an Angry Person in Islamic Law (An Analytical Examination in the Context of Violence against Women)”, the validity of divorce given at the time of anger in Islamic Law was discussed. An attempt was made to examine the evidence relevant to the subject and an evaluation was made. The thesis consists of an introduction and three chapters. In the introduction, the subject, purpose, scope and limits of the research are explained. In the first part, the definition of anger and violence, its causes, symptoms, degrees of anger, its functions, and the concept of anger in the Holy Quran and hadiths are discussed. Additionally, incidents of violence against women today are discussed. In the second part, the definition of divorce in Islamic law, its legitimacy, the need for divorce, the ways in which divorce is performed, the types of divorce and the consequences of divorce are included. In the third and last chapter, opinions regarding the validity of the divorce of the angry person are included along with their evidence, and a comparison between sects is made. At the end, the relevant conclusion on the subject is stated.