Öfkeli şahsın talâkı
Divorce of person in case of anger
  1. Tez No: 775941
  2. Yazar: KEVSER ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVHİT AYENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Talâk, Öfke, Ehliyet, Mezhep, İrade, Talâk (Divorce), Anger, Legal Capacity, Religious Sect, Will
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmada, öfkeliyken yapılan boşamaların, İslam Hukuku açısından geçerli olup olmadığı hususu ele alınmıştır. Birinci bölümde öfke kavramı ele alınmış, öfke ile insan iradesi arasındaki ilişki irdelenmiştir. İkinci bölümde, talâk (boşama) kavramı ve talâk (boşama) çeşitleri ele alınmış, boşamanın geçerli olabilmesi için gerekli şartlar irdelenmiştir. Öfkeliyken alınan boşa(n)ma kararlarının geçerliliği İslam hukuku açısından ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, öfkeli şahsın talâkının geçerli olup olmadığı meselesi mezheplerin görüşleri bağlamında ele alınarak değerlendirme yapılmıştır. Çalışmamız esnasında, Şâfiî ve Mâlikî hukukçular ile Hanbelî fukahânın bir kısmının öfkeli şahsın talâkını geçerli saydığı, Hanbelî fukahânın son dönem temsilcileri ile Hanefî hukukçuların ise bu halde gerçekleşen talâkın geçerli ve bağlayıcı kabul edilemeyeceğini savundukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been discussed whether divorces made when angry are legal in terms of Islamic law. In the first part, the concept of anger has been discussed, and the relationship between anger and human will has been examined. In the second part, the concept of divorce and the types of divorce have been discussed, and the necessary conditions for a legal divorce have been examined. The legality of divorce decisions made in anger has been investigated considering Islamic law. In the third part, the issue of whether the divorce of the angry person is legal or not has been evaluated in the context of the views of the religious sects. During the course of our study, it was observed that the Shafi'i and Mālikī jurists and some of the Hanbalī jurists considered the talāq of the angry person valid, while the late representatives of the Hanbalī jurists and the Hanafī jurists argued that the talāq in this state cannot be considered valid and binding.