Doksorubisin uygulanan üçlü negatif meme kanserinde taurin in tümör büyüklüğü ve metastaz üzerine etkisi
The effect of taurine on tumor size and metastasis in triple negative breast cancer treated withdoxorubicin
  1. Tez No: 841300
  2. Yazar: ESRA GEDİKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Taurin, Doksorubisin, Üçlü Negatif Meme Kanseri, Apoptoz, Metastaz, Taurine, Doxorubicin, Triple Negative Breast Cancer, Apoptosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Üçlü Negatif Meme Kanseri (TNBC) östrojen, progesteron reseptörü ve insan epidermal büyüme faktörü reseptörü-2 eksikliğiyle karakterizedir. Yüksek metastatik potansiyele ve kötü prognoza sahiptir ve bundan dolayı tedavisi diğer meme kanseri türlerine göre daha zordur. Kemoterapi temel tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır. Doksorubisin (Dox) meme kanseri tedavisinde yaygın olarak kullanılan kemoterapi ajanlarından biridir. Ancak çeşitli dokularda toksik etkilere neden olmaktadır. Bundan dolayı oluşacak toksik etkileri minimuma indirebilecek ve tedaviye yanıtı artırabilecek ajanların kullanımı büyük önem taşımaktadır. Taurin (Tau) birçok memeli dokusunda bulunan anti-oksidan, anti-kanser işlevlere sahip hücre içi serbest β aminoasitidir. Kanser hücrelerinde apoptoza neden olduğu, tümör büyümesini inhibe ettiği gösterilmiştir. Çalışmamızda TNBC'de taurinin doksorubisinin apoptotik ve anti-metastatik rolü üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Bu araştırmada 6-8 haftalık 34 adet BALB/c dişi fareler kullanıldı. TNBC hücreleri (4T1) subkutan sol meme içerisine enjekte edilerek solid tümörler oluşturuldu. 21 gün boyunca, Taurin (100 mg/kg i.p.) günlük uygulanırken, Dox (4 mg/kg i.p.) 5 günde bir uygulandı ve 22. gün hayvanlar sakrifiye edildi. Hayvan ağırlıkları her gün, tümör çapı ve hacmi 3 günde bir ölçüldü. Deney sonunda akciğer ve tümör dokuları tartıldı. ELISA ile tümör dokularında apoptotik ve metastatik protein düzeyleri belirlendi ve histopatolojik inceleme yapıldı. Protein düzeylerinde değişiklik olmamakla birlikte Dox'un akciğer dokusunda tümör hücre yayılımını, mikrovaskülarizasyonu ve nodül oluşumunu azalttığı, tümör dokularında ise apoptozu indüklediği gözlendi. Sonuç olarak taurinin Dox'un anti-kanser rolüne etkisi sınırlı olmakla birlikte Dox'un normal dokular üzerindeki toksik etkilerini azaltması açısından taurin faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Triple Negative Breast Cancer (TNBC) is characterized by a deficiency of estrogen, progesterone receptor and human epidermal growth factor receptor-2. It has a high metastatic potential and poor prognosis and is therefore more difficult to treat than other types of breast cancer. Chemotherapy is applied as the main treatment method. Doxorubicin (Dox) is one of the chemotherapy agents widely used in breast cancer treatment. However, it causes toxic effects in various tissues. Therefore, it is of great importance to use agents that can minimize toxic effects and increase the response to treatment. Taurine (Tau) is an intracellular free β amino acid with anti-oxidant and anti-cancer functions found in many mammalian tissues. It has been shown to cause apoptosis in cancer cells and inhibit tumor growth. In our study, we aimed to investigate the effect of taurine on the apoptotic and anti-metastatic role of doxorubicin in TNBC. In this study, 34 BALB/c female mice aged 6-8 weeks were used. TNBC cells (4T1) were injected subcutaneously into the left mammary gland to form solid tumors. For 21 days, Taurine (100 mg/kg i.p.) was administered daily, while Dox (4 mg/kg i.p.) was administered every 5 days and the animals were sacrificed on the 22 nd day. Animal were weighted every day, and tumor diameter and volume were measured every 3 days. At the end of the experiment, lung and tumor tissues were weighed. Apoptotic and metastatic protein levels in tumor tissues were determined by ELISA, and histopathological examination was performed. Although there was no change in protein levels, it was observed that Dox decreased tumor cell dissemination, microvascularization and nodule formation in lung tissue, and induced apoptosis in tumor tissues. In conclusion, although the effect of taurine on the anti-cancer role of doxorubicin is limited, taurine may be useful in reducing the toxic effects of Dox on normal tissues.