Muhammed b. Ahmed el-Avfî'nin 'Miftahu'z Zafer Li Men Rame Ulume Kitabillah Bi Zihnin Hadar' isimli eserinin tahkîk ve incelemesi
Muhammad b. Ahmad al-Awfi's, Miftahu'zZafer Li Men Rame Ulume Kitabillah Bi Zihnin Hadar, which he wrote about the science of kiraat, was examined and analyzed
- Tez No: 841301
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH BEDEVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Muhammed b. Ahmed el-Âvfî, Miftâhu'z zafer, Kıraât, Muhammed b. Ahmed el-Âvfî, Miftâhu'z zafer, Kiraât
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Kıraat İlmi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kur’an-ı Kerim Okuma ve Kıraat İlmi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmada Muhammed b. Ahmed el-Âvfî'nin (ö. 1052/1642), kıraât ilmiyle alakalı yazmış olduğu Miftâhu'z zafer li-men râme ulume kitâbillâh bi-zihnin hadar isimli eserinin tahkik ve incelemesi yapılmıştır. Çalışma, bir giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Girişte, çalışmanın konusu, amacı, önemi, takip edilen yöntem ve kaynaklarına değinilmiştir. Birinci bölümde Muhammed b. Ahmed el-Âvfî'nin hayatı ve eserleri ele alınmıştır. Oldukça üretken bir kişiliğe sahip olan Avfi'nin, kıraat alanında değerli simalardan ders aldığı ve bu alanda yüz elliden fazla eser telif ederek kıraat alanına önemli katkılar sunmuştur. İkinci bölümde eser içerik bakımından ele alınmış, müellifin eserde işlediği konular eserdeki metodu ve istifade ettiği kaynaklar bakımından incelenmiştir. Üçüncü bölümde eserin yazma nüshasının tanıtımı yapılıp, tahkîkli metnine yer verilirmiştir. İSAM Tahkikli Neşir Esasları (İTNES) dikkate alınarak tahkik edilmiştir. Tahkikte tespit edilebilen tek nüsha kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Muhammad b. Ahmad al-Awfi's (d. 1052/1642), his work Miftahu'z zafer li-men rame ulume kitabillah bi-zihnin hadar, which he wrote about the science of kiraat, was examined and analyzed. However, this work has been examined and analyzed with the conviction that it is one of the important works containing the differences in kiraat, a copy of which we can reach. The study consists of an introduction, three parts and a conclusion part. In the introduction section, the subject, purpose, importance of the study, the methods and sources followed are mentioned. In the first main part, the life and works of Ahmed al-Awfi are considered. In the second part, the issues contained in the work were investigated from classical basic sources and discussed, and the opinions of the author were touched upon in the sequel. In the third part, the presentation of the copy of the work is made and the text of the investigation is included; in the conclusion part, the study is concluded by evaluating the general issues contained in the work.