Arterıa temporalıs superfıcıalıs ve dallarının belirli anatomik noktalara göre haritalandırılması
Mapping of the superficial temporal artery and branches according to certain anatomical landmarks
  1. Tez No: 841555
  2. Yazar: HELİN YÜCEDAĞ GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ERÇAKMAK GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Arteria temporalis superficialis, Temporal bölge, Rekonstrüktif cerrahi, BT anjiyografi, Superficial temporal artery, Temporal region, Reconstructive surgery, CT angiograms
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Arteria temporalis superficialis ve uç dallarının anatomisi kraniyofasiyal rekonstrüktif cerrahisi, bypass cerrahisi, temporal bölge hacim kazandırma, ritidektomi, botoks uygulamaları gibi estetik girişimsel işlemler olmak üzere birçok klinik durum için önemlidir. Olası komplikasyonların önlenmesi için seyirleri kadar derinliklerinin de bilinmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı arteria temporalis superficialis ve uç dallarının, anatomisinin belirli referans noktalarına göre belirlenmesi ve olası varyasyonlarının tespit edilmesidir. Çalışmada 209 bireyin baş-boyun BT anjiyografileri değerlendirildi. Referans noktası olarak tespit edilmesi kolay ve klinikle ilişkili olan tragus, arcus zygomaticus, orbita köşesi, tuberculum marginale, margo supraobitalis ve margo infraorbitalis seçildi. 209 bireyin sağ-sol toplam 418 tarafın 363'ünde (%86,84) ramus parietalis bulunduğu, ramus frontalis'in ise sadece 3 olguda bulunmadığı tespit edildi. Ramus parietalis'lerin vertikal eksene göre ortalama 23,31°±10,49° açı ile çoğunlukla posterosuperior yönde, ramus frontalis'lerin ise 45,51°±13,03° açı ile anterosuperior yönde seyrettiği görüldü. Ramus frontalis'lerin orbita köşesine en yakın mesafeleri ve bu noktadaki derinliklerinin ise ortalama 3,24±0,98 cm ve 0,27±0,11 cm olduğu tespit edildi. Margo supraorbitalis'e en yakın mesafe ve ciltten derinlikleri ise ortalama 1,81±0,85 cm ve 0,21±0,08 cm olarak bulundu. Sonuç olarak bu tez çalışmasının, rekonstrüktif ya da estetik sebeplerle müdahalelerde uygulayıcılara güvenli alan yaratabilmeleri için fayda sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The superficial temporal artery and terminal branches of this artery are important for many clinical conditions such as craniofacial reconstructive surgery, bypass surgery, aesthetic procedures such as volumization of temporal region, rhytidectomy and botox applications. Their depths as well as their courses should be known to prevent complications. The aim of this study was to determine the anatomy of the superficial temporal artery and its terminal branches, according to certain reference points and to identify possible variations. Head and neck CT angiograms of 209 individuals were evaluated in this study. Tragus, zygomatic arch, angle of the zygomatic processes, marginal tubercle, supraorbital and infraorbital margin which are clinically relevant were selected as reference points that were easy to identify. All 418 sides of 209 individuals 363 (86.84%) had parietal branch. The frontal branch was absent only in 3 sides. The parietal branch were found to course mostly posterosuperior with an average angle of 23.31°±10.49°, while the frontal branch were found to course anterosuperior with an average angle of 45.51°±13.03° with respect to the vertical axis, and the average distance to the angle of the zygomatic processes and depth at this point were 3.24±0.98 cm and 0.27±0.11 cm, respectively. The nearest distance to the supraorbital margin and the depth at this point were found to be 1.81±0.85 cm and 0.21±0.08 cm. In conclusion, we believe that this study will be useful for practitioners to create a safe region for reconstructive or aesthetic procedures of the lateral face and temporal regions.