Arteria temporalis superficialis'in bilgisayarlı tomografi anjiyografi ve hacimsel görüntüleme tekniği ile anatomik değerlendirmesi
Anatomical evaluation of the superficial temporal artery using computed tomography angiography and volumetric imaging techniques
- Tez No: 918240
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA FAZLIOĞULLARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Anatomi, Arteria Temporalis Superficialis, BT Anjiyografi, Varyasyon, Anatomy, Superficial Temporal Artery, CT Angiography, Variation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Arteria temporalis superficialis'in (ATS) topografik özelliklerinin kapsamlı bir şekilde anlaşılması anatomi ve klinik olarak ilgili arter varyasyonları, vaskülarize bölgeyi içeren cerrahi ve estetik prosedürlerde güvenliği artırmak için çok önemlidir. Çalışmamızda, yüz cerrahisi ve minimal invaziv prosedürler sırasında karşılaşılabilecek arter ve tehlikeli bölgeler hakkında morfolojik bir haritanın belirlenmesine yardımcı olarak ATS dallanma paterninin anatomik değerlendirilmesi amaçlandı. Bu çalışmada, üniversitemiz Radyoloji Anabilim Dalı'nda 2021-2024 yılları arasında geçerli nedenlerle bilgisayarlı tomografi anjiyografi (BTA) çekilen yetişkin 101 birey (48 erkek, 53 kadın) retrospektif olarak incelendi. Vakalarda ATS dallanma varyasyonları, ATS bifurkasyosunun arcus zygomaticusa göre pozisyonu kaydedildi. ATS ve uç dalları olan ramus frontalis, ramus parietalis'in çapları ölçüldü. Referans noktaları olarak klinikle bağlantısı olan porus acusticus, foramen stylomastoideus belirlendi. 101 bireyde sağ ve sol toplam 202 adet ATS incelendi. 183 vakada (%90,5), ATS'nin iki dal şeklinde devam ettiği, 19 vakada (%9,40) ise tek dal şeklinde devam ettiği tespit edildi.133 vakada (%72,67) ATS bifurkasyosunun arcus zygomaticus'un superiorunda, 31 vakada (%16,93) aynı hizada ve 19 vakada (%10,38) inferiorunda bulunduğu tespit edildi. ATS bifurkasyosunun çapı ortalama 0,16 ± 0,058 cm, ramus frontalis çapı ortalama 0,11 ± 0,037 cm, ramus parietalis çapı ortalama 0,11 ± 0,038 cm olarak ölçüldü. Porus acusticus referans noktasına olan uzaklığı ortalama 2,31 ± 1,19 cm, foramen stylomastoideus referans noktasına olan uzaklığı ise ortalama 4,25 ± 1,17 cm olarak ölçüldü. ATS bifurkasyo seviyesinde ölçülen çapı, ramus frontalis çapı, ramus parietalis çapı; yaş, cinsiyet, taraf (sağ, sol) değişkenine göre karşılaştırıldı, sonuçta istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmedi. ATS bifurkasyosunun belirlenen referans noktalarına olan uzaklığının da yaş, cinsiyet ve taraf ile anlamlı bir ilişki göstermediği belirlendi. Sonuç olarak bu çalışma; ATS'nin anatomik olarak değerlendirilmesi ve varyasyonlarının belirlenmesi, cerrahi planlamaya yardımcı olması, operasyonlar sırasında oluşabilecek komplikasyonların en aza indirilmesi, uygulayıcılara güvenli alan yaratabilmesi yönünden önemlidir.
Özet (Çeviri)
Understanding the topographical characteristics of the superficial temporal artery (STA) comprehensively is crucial for enhancing safety in anatomical and clinical applications involving arterial variations and surgical or aesthetic procedures targeting vascularized areas. This study aimed to anatomically evaluate the branching pattern of the STA to assist in identifying morphological maps of the artery and hazardous areas encountered during facial surgeries and minimally invasive procedures. In this retrospective study, 101 adult individuals (48 males, 53 females) who underwent computed tomography angiography (CTA) at our university's Department of Radiology between 2021 and 2024 for various reasons were analyzed. The branching variations of the STA, as well as the position of its bifurcation relative to the zygomatic arch, were recorded. The diameters of the STA and its terminal branches, the frontal branch and parietal branch, were measured. Clinically relevant reference points such as the external acoustic meatus and the stylomastoid foramen were used. A total of 202 STA cases (101 individuals, both right and left sides) were evaluated. It was determined that in 183 cases (90.5%), the STA continued as two branches, while in 19 cases (9.40%), it continued as a single branch. The bifurcation of the STA was located superior to the zygomatic arch in 133 cases (72.67%), at the same level in 31 cases (16.93%), and inferior in 19 cases (10.38%). The average diameter at the STA bifurcation was 0.16 ± 0.058 cm, while the frontal branch and parietal branch had average diameters of 0.11 ± 0.037 cm and 0.11 ± 0.038 cm, respectively. The average distance from the external acoustic meatus reference point was measured as 2.31 ± 1.19 cm, and from the stylomastoid foramen, it was 4.25 ± 1.17 cm. The diameter measurements at the STA bifurcation, the frontal branch, and the parietal branch were compared by age, gender, and side (right or left), and no statistically significant relationships were found. Similarly, the distances of the STA bifurcation to the specified reference points showed no significant associations with age, gender, or side. In conclusion, this study highlights the importance of anatomical evaluation and identification of variations of the STA in aiding surgical planning, minimizing potential complications during operations, and creating safer zones for practitioners.