Spiritüel distres ölçeği'nin Türkçe'ye uyarlanması; geçerlik ve güvenirlik çalışması
Turkish adaptation of the spiritual distress scale; validity and reliability study
- Tez No: 841592
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU AKGÜN ÇITAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: spiritüel distres, spiritüel iyi oluş, manevi sıkıntı, kanser, geçerlik ve güvenirlik, spiritual distress, spiritual well-being, cancer, validity and reliability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma; Ku ve arkadaşlarının geliştirmiş olduğu 'Spiritüel Distres Ölçeği' nin Türk toplumu için uygunluğunu, geçerliğini ve güvenirliğini saptamak amacıyla yapılan metodolojik tipte bir çalışmadır. Araştırma, Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi'ne Ocak 2022- Aralık 2022 tarihleri arasında başvuran, araştırmaya katılma kriterlerini taşıyan ve araştırmaya dahil olmayı gönüllü kabul etmiş 293 onkoloji hastası ile yapılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında 'Kişisel Bilgi Formu', 'Spiritüel İyi Oluş Ölçeği', 'Spiritüel Distres Ölçeği' kullanılmıştır. Ölçeğin geçerliğini değerlendirmek için“dil”,“kapsam”,“görünüm”ve“yapı”geçerlik analizlerinden yararlanılmıştır. Spiritüel Distres Ölçeği'nin puan ortalaması 48,12 ± 7,84; Cronbach alfa katsayısı 0,87 olarak hesaplanmıştır. Paralel form olarak kullanılan Spiritüel İyi Oluş Ölçeği'nin puan ortalaması 109,76 ± 12,42 şeklinde hesaplanılmıştır. Ölçeğin özgün yapısını doğrulamak amacıyla yapılan doğrulayıcı faktör analizi sonucunda uyum indeksi puanlarının kabul edilebilir sınırlarda olduğu, Türk dili ve kültürünün faktör yapısını belirlemek için kullanılan açımlayıcı faktör analizi sonucunda altı faktörlü bir yapının ortaya çıktığı belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, kanser hastalarının yüksek düzeyde spiritüel distrese sahip olduğu bulunmuştur. Çalışmada, hastaların yaşının, cinsiyetinin, medeni durumunun, eğitim durumunun, çalışma hayatının, hastanede kalış süresinin, teşhis edilinen hastalığın ve teşhis zamanının spiritüel distresleri üzerinde anlamlı etkisinin olmadığı bulunmuştur. Sonuçlar; Spiritüel Distres Ölçeği'nin 27 madde ve altı alt boyutu ile Türk toplumunda kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermiştir. Ölçme aracının, kanser hastalarının spiritüel distres seviyelerinin belirlenmesinde kullanılabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This work; This is a methodological study planned to determine the validity and reliability of the 'Spiritual Distress Scale' developed by Ku et al. The study was conducted with 293 oncology patients who applied to Başkent University Ankara Hospital between January 2022 and December 2022, met the criteria for participation in the study and voluntarily accepted to participate in the study. 'Personal Information Form', 'Spiritual Well-Being Scale' and 'Spiritual Distress Scale' were used to collect research data. In order to evaluate the validity of the scale, validity analyzes of“language”,“scope”,“appearance”and“structure”were used. The mean score of the Spiritual Distress Scale was 48.12 ± 7.84; Cronbach's alpha coefficient was calculated as 0.87. On the other hand, the mean score of the Spiritual Well-Being Scale used as a parallel form was calculated as 109.76 ± 12.42. As a result of the confirmatory factor analysis performed to confirm the original structure of the scale, the fit index scores were within acceptable limits, the exploratory factor analysis was used to determine the factor structure of Turkish language and culture and a six-factor structure emerged. As a result of the study, it was found that cancer patients had a high level of spiritual distress. In the study, it was found that the patients' age, gender, marital status, educational status, working life, length of hospital stay, diagnosed disease and time of diagnosis did not have a significant effect on their spiritual distress. Results; It has shown that the Spiritual Distress Scale is a valid and reliable measurement tool that can be used in Turkish society with its 27 items and six sub-dimensions. The measurement tool is recommended to be used to determine the spiritual distress levels of cancer patients.