Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi intern doktorlarının COVID-19 polikliniğinde erişkin hasta yönetimi konusundaki bilgi ve yeterlilik düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge and qualification levels of the Başkent University Medical Faculty intern doctors on adult patient management in COVID-19 policlinic
- Tez No: 841675
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT MURATOĞLU, PROF. DR. KEZİBAN UÇAR KARABULUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, bilgi, intern doktor, acil servis, Covid-19, information, intern doctor, emergency room
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Covid 19 enfeksiyonu halen daha yeni çıkan varyantlarla hayatımızda yer almaya ve sağlık sisteminde, dönemsel olarak yaşanan yoğun hasta başvuruları, izolasyon gerekliliği, yatış ve yoğun bakım yeri ihtiyaçlarıyla yönetimi zor bir sağlık problemi olmaya devam etmektedir. Bunun için mezuniyet sonrası dönemde yüksek oranda acil servislerde çalışacak ve sıklıkla bu hasta grubuyla karşılaşacak olan intern doktorların Covid-19 enfeksiyonuna yönelik bilgi düzeyleri oldukça önem taşımaktadır. İntern doktorların poliklinikte Covid-19 enfeksiyonu şüphesi olan hastayla karşılaştıklarında sahip olmaları gereken bilgileri ölçerek, olası eksikliklere dikkat çekip, ilerleyen dönemlerde pandeminin yönetiminde yaşanabilecek zaafiyetler ve sağlık sisteminde meydana gelebilecek aksaklıkların önlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İntern hekimlere e-posta yoluyla ulaşarak, elektronik form şeklinde tasarladığımız on dokuz sorudan oluşan anketi (Ek 1), gönüllülük esasına göre doldurmalarını istedik. Çalışmamız sonunda toplanan verileri Microsoft Office Excel 365 ve IBM SPSS Statistics 20 programları ile analiz ettik. Bulgular: Çalışmamıza Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde intern hekim olan 92 öğrenciden, 87 si katıldı. İntern hekimlerin bilgi puanı ortalaması 76.78 olarak saptandı. İntern hekimler, kişisel koruyucu ekipman ve başvuruda değerlendirilmesi gereken kan tetkikleriyle ilgili sorularda düşük doğru oranı gösterdiler. Kendisi veya 1. derece yakını Covid-19 enfeksiyonu geçiren intern hekimlerin bilgi puanları, geçirmeyenlere oranla daha yüksek olarak saptandı. Kendisi veya 1. derece yakını Covid-19 enfeksiyonu nedenli hastane yatışı olan katılımcılarla, olmayan katılımcılar arasında ise bilgi puanlarında fark saptanmadı. Sonuç: Covid-19 pandemisi yoğun olan acil servis başvuruları ile devam etmektedir. Mezuniyet sonrası dönemde acil servislerde görev yapması yüksek olasılıklı olan intern hekimlerin Covid-19 şüpheli hasta yönetimine dair yeterli bilgilerinin olması, sağlık sisteminin işleyişi ve pandeminin kontrolü için büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objectives: Covid-19 infection continues to take place in our lives with newly released variants and is a difficult health problem to manage in the health system, with periodic intensive patient applications, the necessity of isolation, hospitalization, and intensive care needs. For this, the knowledge level of intern doctors, who will work in the emergency services at a high rate in the post-graduation period and will frequently encounter this patient group, about Covid-19 infection is very important. As measure the information that intern doctors should have when they encounter a patient with suspected Covid-19 infection, it is aimed to draw attention to possible deficiencies, thereby preventing weaknesses that may be experienced in the management of the pandemic in the future and disruptions that may occur in the health system. Methods: We asked intern doctors to fill in the questionnaire (Annex 1), consisting of nineteen questions, which we designed as an electronic form, on a voluntary basis. We analyzed the data that we collected at the end of our study with Microsoft Office Excel 365 and IBM SPSS Statistics 20 programs. Results: 87 of 92 students who are intern doctors at Başkent University Faculty of Medicine participated in our study. The mean knowledge score of the intern doctors was 76.78. Intern doctors showed a low correct rate in questions about personal protective equipment and blood tests that should be evaluated at admission. The knowledge scores of intern doctors who or their first-degree relatives had Covid-19 infection were found to be higher than those who did not. There was no difference in knowledge scores between the participants whose first-degree relatives were hospitalized due to Covid-19 infection and those who did not. Conclusion: The Covid-19 pandemic continues with intense emergency service applications. It is of great importance for the intern doctors, who are likely to work in the emergency services in the post-graduation period, to have sufficient information about the management of suspected Covid-19 patients for the functioning of the health system and the control of the pandemic.