Kariyer kararı yetkinlik programının kariyer yetkinlik kararı ve öznel iyi oluşa etkisi
- Tez No: 841695
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERİFE ÖZBİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kariyer Yetkinlik Kararı, Öznel İyi Oluş, Yetkinlik, Career Competence Decision, Competence, Subjective Well-Being
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmanın temel amacı sosyal bilişsel kariyer kuramı temelli geliştirilen Kariyer Yetkinlik Programının (Işık, 2010) 15-17 yaşları arasındaki lise öğrencilerinin kariyer yetkinlik kararı ve öznel iyi oluş düzeylerine etkisini araştırmaktır. Başka bir deyişle, üniversite öğrencilerine yönelik geliştirilen kariyer yetkinlik kararı programı ergen örneklem grubu için sınanmıştır. Bu noktadan hareketle kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile çalışma grubu belirlenmiş ve seçkisiz atama yöntemi otuz katılımcı (n=30) deney grubunda, otuz sekiz katılımcı (n=38) katılımcı kontrol grubunda olacak şekilde toplam altmış sekiz (N=68) katılımcı oluşturulmuştur. Verilerin toplanmasında SosyoDemografik Bilgi Formu, Ergen Öznel İyi Oluş Ölçeği ve Kariyer Kararı Yetkinlik Beklentisi Ölçeği kullanılmıştır. Bu araştırmada ön test, son test ve kontrol gruplu 2X2'lik yarı deneysel desen tasarlanmıştır. Deney grubunda yer alan öğrencilere her biri 45 dakika olmak üzere 10 haftalık Kariyer Kararı Verme Yetkinliği Programı etkinlikleri uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, betimleyici analizler, ön test-son test t-testi analizleri, Spss Paket Programı ile hesaplanmıştır. Verilerin analizi sonucunda araştırmada geliştirilen hipotezler doğrulanmıştır. Buna göre, kariyer yetkinlik programı eğitimi alan deney grubundaki katılımcıların kariyer kararı yetkinlik beklentilerinde ve öznel iyi oluşlarında anlamlı düzeyde artış olduğu tespit edilmiştir. Buna göre, kariyer yetkinlik kararı programı, ergen öğrencilerin kariyer kararı yetkinlik beklentilerine olumlu etki etmiş, öznel iyi oluş düzeylerini ve yaşam doyumunu arttırmıştır. Araştırmanın sonuçları bilimsel olarak tartışılmış daha sonraki araştırmacılar, okulların rehberlik servisleri ve kariyer danışmanları için öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to investigate the effect of the Career Competence Program (Işık, 2010), developed based on social cognitive career theory, on the career competency decision and subjective well-being levels of high school students between the ages of 15-17. In other words, the career competence decision program developed for university students was tested for the adolescent sample group. From this point of view, the study group was determined with the easily accessible sampling method, and a total of sixty-eight (N=68) participants were formed, with thirty participants (n=30) in the experimental group and thirty-eight participants (n=38) in the control group using the random assignment method. Socio-Demographical Information Form, Adolescent Subjective Well-Being Scale and Career Decision Competency Expectation Scale were used to collect data. In this study, a 2X2 quasi-experimental design with pre-test, post-test and control groups was designed. 10-week Career Decision-Making Competence Program activities, 45 minutes each, were applied to the students in the experimental group. The data obtained in the research were calculated with descriptive analysis, pretest-posttest t-test analysis, Spss Package Program. As a result of the analysis of the data, the hypotheses developed in the research were confirmed. Accordingly, it was determined that there was a significant increase in career decision competency expectations and subjective well-being of the participants in the experimental group who received career competency program training. Accordingly, the career competency decision program had a positive effect on the career decision competency expectations of adolescent students and increased their subjective well-being levels and life satisfaction. The results of the research were scientifically discussed and recommendations were developed for later researchers, school guidance services and career counselors.