Seropozitif ve seronegatif otoimmün gastritli hastalar arasındaki benzerlikler ve farklılıklar
Similarities and differences between seronegative and seropositive patients with autoimmune gastritis
- Tez No: 841751
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF İRFAN SOYKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Otoimmün Gastrit, Ferritin, Vitamin D, Yandaş Otoimmün Hastalık, Karsinoid Tümör, Autoimmune Gastritis, Ferritin, Vitamin D, Comorbid Autoimmune Disease, Carcinoid Tumor
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu çalışmanın primer amacı; otoimmün gastrit (OİG) tanısı olan hastalarda antiparietal hücre antikoru pozitif (APCA+) ve negatif (APCA-) olan hastalar arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları araştırmak, hastaların yaş, cinsiyet, gibi demografik verileri ve semptom, yandaş otoimmün hastalıklar, serum gastrin düzeyi, serum anti TPO düzeyi, Hb seviyeleri, ferritin, vitamin B12 ve D vitamini düzeyleri bakımından APCA+ ve APCA– hastalar arasında benzerliklerini ve farklılıklarını saptamaktır. Bununla birlikte çalışmanın sekonder amacı; OİG tanısı olan hastalarda APCA pozitifliğinin, diğer otoimmün hastalıklarla ve gastrik karsinoid tümörle ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Hasta grubunda histopatolojik olarak tanı konmuş 330 otoimmün gastrit hastası yer almaktadır. Çalışma kapsamında; OİG tanısı olan APCA+ ve APCAhastaların yaş, cinsiyet, semptom, yandaş otoimmün hastalıklar kapsamında demografik veriler gastrin düzeyi, serum anti TPO düzeyi, Hb seviyeleri, ferritin, B12 ve D vitamini düzeyleri ile karsinoid tümör gelişenleri karşılaştırılmıştır. Bulgular: Hastaların 275'inde APCA pozitifliği saptanmış ve APCA pozitifliği prevalansının %83,3 olarak belirlenmiştir. Hasta grubunda karsinoid tümör varlığı ile APCA– ve APCA+ olma durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığı ve karsinoid tümör varlığının APCA– ve APCA+ olma durumuna göre istatistiksel anlamda farklılaşmadığı bulunmuştur. Hasta grubunda yer alan OİG'li hastalarda hem APCA– hem de APCA+ olan hastalarda ferritin, vitamin B12 ve vitamin D düzeyleri bakımından bir fark bulunmadığı saptanmıştır. Hasta grubunda yer alan OİG'li hastalarda, APCA-(n=55) ve APCA+ (n=275) olma durumu ile yandaş otoimmün hastalık varlığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadığı saptanmıştır. APCA+ olan hastaların gastrin düzeyi ortalamasının, APCA- olan hastaların gastrin düzeyi ortalamasından anlamlı şekilde yüksek olduğu (1132 pg/mL vs 3057 pg/mL, P=0.002), aynı şekilde APCA+ olan hastaların serum anti TPO düzeyi ortalamasının, APCA– olan hastaların serum anti TPO düzeyi ortalamasından anlamlı şekilde yüksek olduğu belirlenmiştir. (251 IU/ml vs 182 IU/ms, P=0.046) Buna karşılık APCA– ve APCA+ olan hastalarda Hb düzeyi bakımından anlamlı bir fark bulunamamıştır. 2 Sonuç: APCA+ ve APCA– olan OİG'li hastaların ferritin, vitamin B12, vitamin D eksikliği, semptomlar, Hb düzeyi ve yandaş otoimmün hastalık varlığı yönünden aralarında fark bulunmadığı saptanmıştır. Bununla birlikte OİG'li hastaların APCA pozitifliğinin; gastrin düzeyini ve serum anti TPO düzeyini artırdığını ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective:The primary purpose of this study is to investigate the similarities and differences between anti-parietal cell antibody positive (APCA+) and negative (APCA-) patients diagnosed with autoimmune gastritis (AIG) and to analyze the similarities and differences between APCA+ and APCA– patients in terms of patients' demographic data (such as age, gender), symptoms, concomitant autoimmune diseases, serum gastrin level, serum antiTPO level, Hb levels, ferritin, vitamin B12 and vitamin D levels. Besides, the secondary aim of the study is; to examine the relationship between APCA positivity with other autoimmune diseases and gastric carcinoid tumor in patients diagnosed with AIG. Materials and Methods: The patient group includes 330 histopathologically diagnosed autoimmune gastritis patients who applied to Ankara University Faculty of Medicine, Internal Medicine/ Gastroenterology Department. Scope of work; Age, gender, symptoms, demographic data, gastrin level, serum anti-TPO level, Hb levels, ferritin, B12, vitamin D levels and development of carcinoid tumors of APCA+ and APCA- patients diagnosed with OIG tumors were compared. Results: APCA positivity was detected in 275 of the patients and the prevalence of APCA positivity was 83.3%. It was found that there was no statistically significant relationship between the presence of carcinoid tumor in the patient group and the status of being APCA- or APCA+, and the presence of carcinoid tumor did not differ statistically according to the status of being APCA- or APCA+. It was determined that there was no difference in ferritin, vitamin B12 and vitamin D levels in both APCA- and APCA+ patients with AIG. It was determined that there was no statistically significant relationship between the status of APCA- (n = 55) and APCA + (n = 275) and the presence of concomitant autoimmune disease in patients with AIG. The mean gastrin level of APCA+ patients was significantly higher than the mean gastrin level of APCA- patients (1132 pg/mL vs 3057 pg/mL, P=0.002), and likewise, it was determined that the mean serum anti-TPO level of patients with APCA+ was significantly higher than the mean serum anti-TPO level of patients with APCA–. 4 (251 IU/ml vs 182 IU/ms, P=0.046). On the other hand, no significant difference was found in Hb level in APCA– and APCA+ patients. Conclusion: It was determined that there was no difference between APCA+ and APCA– patients with AIG in terms of ferritin, vitamin B12, vitamin D deficiency, symptoms, Hb level and the presence of concomitant autoimmune diseases. However, APCA positivity in patients with AIG; It has been shown that it increases gastrin level and serum anti-TPO level.