Gümüş liçinde siyanürleme alternatif olarak hidrojen peroksitli ortamda asetik asit kullanımı
The use of acetic acid in the presence of hydrogen peroxide as an alternative agen to cyanidation in silver leaching
- Tez No: 841847
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Gümüş, Hidrojen peroksit, Asetik asit, Siyanürleme, Gümüş asetat, Silver, Hydrogen peroxide, Acetic acid, Cyanidation, Silver acetate
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu tez çalışmasında piyasada %99,99 saflığında satılan küresel-granül gümüş tanelerinin çeşitli şartlarda asetik asit ve hidrojen peroksit karışımında çözünebilirliği araştırılmıştır. Deneyler çeşitli sıcaklıklara ayarlanabilen sıcak su banyosunda 1 L hacimli beherlerde 0,5 L çözelti içerisinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmalarda granül gümüşün çözünmesinde karıştırma hızının, sıcaklığın, hidrojen peroksit ve asetik asit konsantrasyonunun etkileri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre karıştırma hızının negatif etkili olduğu, hidrojen peroksit (0,5-2 M) ve asetik asit (0,25-1,0 M) derişimi arttıkça belirli aralıktaki derişimler için gümüş çözünme hızlarının göreceli olarak arttığı belirlenmiştir. Sıcaklık artışı ile (40-61,5 °C) çözünme hız artmış ancak 61,5 °C gibi kritik bir sıcaklıktan sonra hidrojen peroksit bozunması arttığı için çözünme hızı negatif olarak etkilenmiştir. Kinetik değerlendirme kullanılarak gümüşün hidrojen peroksit etkisinde asetik asit ortamında çözünmesinin“küçülen çekirdek modeli”ile uyumlu olduğu ve“1-(1-X)1/3=k_c t”ile ifade edildiği belirlenmiştir. 40-61,5 °C aralığındaki sıcaklık için 28,80 kJ/mol aktivasyon enerjisi hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the solubility of spherical-granular silver grains sold in the market with a purity of 99.99% in a mixture of acetic acid and hydrogen peroxide under various conditions was investigated. Experiments were carried out in 0.5 L solution in 1 L volume beakers in a hot water bath that can be adjusted to various temperatures. In the studies, the effects of stirring speed, temperature, hydrogen peroxide and acetic acid concentration on the dissolution of granular silver were investigated. According to the results obtained, it was determined that the stirring speed had a negative effect, and as the hydrogen peroxide (0.5-2 M) and acetic acid (0.25-1.0 M) concentrations increased, the silver dissolution rates for certain concentrations increased relatively. With the increase in temperature (40-61.5 °C), the dissolution rate increased, but after a critical temperature of 61.5 °C, the dissolution rate was negatively affected because the hydrogen peroxide decomposition increased. Using the kinetic evaluation, it was determined that silver was compatible with the“shrinking core model”in the acetic acid medium under the effect of hydrogen peroxide and was expressed as“1-(1-X)1/3=kct”. The activation energy of 28.80 kJ/mol was calculated for the temperature range of 40-61.5 °C.