İmplantların vücutta kullanımı sonrası kanser riskinin araştırılması
Investigation of cancer risk after using implants in the body
  1. Tez No: 841871
  2. Yazar: ÜMMÜHAN ZENGİN ÖZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞEN AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
  6. Anahtar Kelimeler: İmplant kanserleri, kanserojen malzemeleri, kalça implantları, meme implantları, biyomalzemeler, implant istatistikleri, Implant cancers, Carcinogenic materials, Hip implants, Breast implants, Biomaterials, Implant statistics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Vücudun farklı bölgelerindeki hasarlı biyolojik yapıları desteklemek, mevcut biyolojik yapıları değiştirmek ve geliştirmek amacıyla kullanılan implantların sayısındaki artışın kanser riski oluşturabileceğine dair endişeler mevcuttur. Bu tez çalışmasında, implant kullanımı sonrası kanser riski ile ilgili yapılmış çalışmaların literatürdeki verileri kullanılarak seramik, metal, polimer ve diğer içerikli implantların; kalça ve meme için kullanılan implant gruplarının; MoM (metal üzeri metal) ve non-MoM (metal üzeri metal olmayan) implant çiftlerinin kanser riskine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Kalça ve meme implantlarının kullanımı sonrası kanser oluşumunu kapsayan 2005-2021 yılları arasındaki makaleler, elektronik veri tabanında taranmıştır. Kalça ve meme implantına ait 8 ayrı kohort çalışması seçilmiş olup bu çalışmalardaki veriler kullanılarak, implantların kullanımıyla ilişkilendirilmiş KO (kanser orantısı) hesaplanmıştır. SPSS 28.0 platformunda istatiksel analizler yapılmıştır. Kalça implantı kullanımıyla ilişkilendirilmiş KO, meme implantı kullanımıyla ilişkilendirilmiş KO'dan anlamlı derecede farklı bulunmuştur. Seramik, polimer, metal ve diğer malzemelerden oluşmuş implantların kullanımlarıyla ilişkilendirilmiş KO'nun birbirinden farklı olmadığı görülmüştür. Kalça implantlarının MoM veya non-MoM malzemelerden yapılmış olması KO'da önemli bir fark göstermemiştir. Elde edilen sonuçlar, farklı materyallerden oluşmuş implantların oluşturacağı kanser riskinin birbirinden farklı olmadığını destekler nitelikte olup, konuya ilişkin daha fazla güncel çalışmaya ve veriye ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
There are concerns that the increase in the number of implants used to support damaged biological structures in different parts of the body and to replace and improve existing biological structures may bring about a cancer risk. This thesis study, by using the data in the literature regarding the studies on cancer risk after implant use, it is aimed to reveal on cancer risk the effect of implants with ceramic, metal, polymer, and other content; implant groups used for hip and breast; MoM (metal on metal) and non-MoM (non-metal on metal) implant couples. Articles covering the cancers occurring after hip and breast implants were searched from electronic databases between 2005-2021. 8 separate cohort studies of hip and breast implants were selected and the PoC (proportion of cancer) associated with the use of implants was calculated using the data in these studies. Statistical analyses were performed on the SPSS 28.0. The PoC associated with hip implant use was found to be significantly diffirent from the PoC related to breast implant use. It has been observed that the PoC associated with using implants made of ceramic, polymer, metal, and other materials is not different from each other. Whether the hip implants were made of MoM or non-MoM materials did not indicate a significant difference in the cancer rate. The results support that the cancer risk associated with implants made of different materials is not different from each other, and more current studies and current studies and data on the subject are required.