Ortopedide kullanılan implant malzemeler ve EPD yöntemiyle kaplama analizleri
Orthopedic implant materials and coating analysis using EPD method
  1. Tez No: 155632
  2. Yazar: SEBAHATTİN YENAL VANGÖLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜNYAMİN AKSAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: implant malzemeler, elektroforetik kaplama, hydroxyapatite, SBF, biyomalzemeler, Implant materials, electrophoretic deposition, hydroxyapatite, SBF, biomaterials
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ORTOPEDİDE KULLANILAN İMPLANT MALZEMELER ve EPD YÖNTEMİYLE KAPLAMA ANALİZLERİ S. Yenal VANGÖLÜ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Bünyamin AKSAKAL Biyomalzemelerin insan vücudunda kullanımları çok eski çağlara dayanmasına karşın vücutta, özellikle ortopedik operasyonlarda, metalik implant malzemelerinin kullanımı 1938 yılına dayanmaktadır. Metalik implant malzemelerin biyouyumluluklannı artırmak için çok çeşitli yollara başvurulmuştur. Bu yollardan biri de ortopedide kullanılan metalik implantlan hydroxyapatite, HA, (CaıoCPO^OFfh) ile kaplamaktır. Hydroxyapatite' in in vivo kullanımdaki başarısı da bu bileşenin kemik matrisinin bileşenlerinden biri olmasından kaynaklanmaktadır. Kemik organik ve inorganik matristen meydana gelir ve inorganik matrisi oluşturan bileşenlerin başında %85' iik payla CaP gelir ve kemikte iğne biçimindeki hydroxyapatite kristali şeklinde bulunur. Hydroxyapatite' in biyouyumluluğu çok yüksek olup HA kaplı implantların vücutla tepkimeye girme riski çok azdır. Bu çalışmada, hydroxyapatite tozu, Ti alaşımı ve 316L paslanmaz çelik taban malzemelere elektroforetik kaplama metoduyla kaplandı. Kaplama işlemi sonucunda optimum kaplama parametreleri bulundu. Optimum parametrelerle kaplanan bir diğer gurup numuneyle optimum sinterleme şartları bulundu ve bu şartlarda kaplanan ve sinterlenen taban malzemeler, sentetik vücut sıvısı solüsyonunda çeşitli sürelerde bekletilerek kaplamadaki kayıp araştırıldı. 2004, 81 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ORTHOPEDIC IMPLANT MATERIALS AND COATING ANALYSIS USING EPD METHOD S. Yenal VANGÖLÜ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bünyamin AKSAKAL Although the usage of biomaterials in human body dates back to very old ages, the usage of metallic implant materials in body, especially in orthopedic operations dates back to 1938. In order to increase the biocompatibility of metallic implant materials, various methods have been tried. One of these methods is to coat the metallic implants used in orthopedics by hydroxyapatite, HA, (CaioCPO^COHh). The success of in vivo usage of hydroxyapatite results from its being a compound of bone matrix. Bone is made up of organic and inorganic matrices and CaP makes up the essential part of inorganic matrix with a 85% share, and it exists in the bone, in the form of hydroxyapatite crystalline with a needle like shape. The biocompatibility of hydroxyapatite is very high and the implants coated with HA have very low risk of reaction with the body. In this thesis, hydroxyapatite was coated onto Ti alloy and 316L stainless steel base materials by electrophoretic deposition method. At the end of this coating procedure, optimum coating parameters were found. The optimum sintering conditions with another group of specimen coated with these optimum parameters were found and the loss in coating was investigated after soaking the substrate materials coated and sintered under the above mentioned conditions in synthetic simulated body fluid in various periods. 2004, 81 pages