Erkek şiddetiyle başa çıkma deneyimleri: Düzce Kadın Konukevi örneği
Women's coping strategies with male violence: A case study of Düzce Women's Shelter
- Tez No: 841926
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHAN ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, Şiddetle baş etme biçimleri, Sembolik şiddet, Kadına yönelik şiddetle ilgili yasal mevzuat, Domestic violence, Ways of dealing with violence, Symbolic violence, Legislation on violence against women
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, şiddete uğrayan ve kadın konukevlerinden hizmet alan kadınların şiddeti yaşama biçimleri, şiddete karşı geliştirdikleri baş etme yöntemleri ve günlük yaşam pratiklerini anlamak ve kadın konukevlerinden hizmet alma süreçlerindeki deneyimlerini tespit etmektir. Çalışmada, şiddet, kadına yönelik aile içi şiddet, baş etme yöntemleri, şiddet biçimleri gibi kavramlara açıklık getirilerek yasal mevzuata da yer verilmiştir. Çalışmanın alan uygulaması, Kadın Konukevi olup, görüşmeler Düzce Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne bağlı, Düzce Kadın Konukevi Müdürlüğü'nde, gizlilik kurallarına uygun olacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, mülakat şeklinde, ses kaydı alınmaksızın yapılmıştır. Bu doğrultuda kadın konukevinden hizmet alan 18 kadınla görüşülmüş, ancak 15 kadının görüşmesi veri elde etmek üzere uygun görülmüş ve değerlendirmeye alınmıştır. Mülakat sonucunda, her bir kadının, baş etme biçimleri, hizmet alma süreçlerindeki deneyimleri ve beklentileri değerlendirilmiştir. Mülakat sonuçları doğrultusunda, kadına yönelik şiddet konusunun çok kapsamlı bir boyut içerdiği, baş etme biçimlerinin de bu yönde farklılıklar gösterdiği ortaya konularak, konuya katkı sağlayacağı düşünülen öneriler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to understand the ways of experiencing violence, coping methods and daily life practices of women who have been subjected to violence and receive services from women's guesthouses, and to determine their experiences in the process of receiving services from women's guesthouses. In the study, concepts such as violence, domestic violence against women, coping methods with them and forms of violence were clarified and legal regulations were also included.The field application of the study is the Women's Guesthouse, and the interviews were carried out in accordance with the confidentiality rules at the Düzce Women's Guesthouse, which is affiliated to the Düzce Provincial Directorate of Family and Social Services. Interviews were conducted in the form of interviews without voice recording. In this direction, 18 women who received service from the women's guesthouse were interviewed, but the interviews of 15 women were deemed appropriate to obtain data and were evaluated. As a result of the interview, each woman's coping styles, experiences and expectations in the process of receiving services were evaluated. In line with the results of the interview, it was revealed that the issue of violence against women includes a very comprehensive dimension and that the ways of coping differ in this direction, and suggestions that are thought to contribute to the subject were emphasized.