Yaygın gelişimsel bozukluğu olan çocukların kardeşlerinde psikopatoloji
- Tez No: 260249
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL BERKEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psychiatry, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: otizm, kardes, psikopatoloji, autism, sibling, psychopathology
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yaygın Gelisimsel Bozuklugu (YGB) olan çocukların kardesleri, gerektasıdıkları kalıtsal riskler gerekse bozuklugun agır ve kronik dogasının ailebütünü üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle psikopatoloji gelisimi için riskaltındadır.Bu çalısmada, tanısı YGB semsiyesi altında olan çocuklarınkardeslerinde psikiyatrik tanı varlıgı, duygusal ve davranıssal sorun düzeyleri,benlik saygısı ve sosyal karsılıklılık düzeylerinin incelenmesi amaçlandı.Çalısmaya Marmara Üniversitesi Hastanesi Çocuk ve ErgenPsikiyatrisi polikliniginde YGB tanısı ile takip edilen çocukların kardesleridâhil edildi (n=70). Bu gruptan elde edilen sonuçlar kontrol grubu olarakseçilen Tip1 Diabetes Mellitus tanılı çocukların kardesleri (KARD-DM) ilekıyaslandı (n=45).Katılım gösteren kardeslerin sosyodemografik özellikleri ayrıntılı birformla; klinik degerlendirmeleri, Okul Çagı Çocukları için DuygulanımBozuklukları ve Sizofreni Görüsme Çizelgesi- Simdi ve Yasam Boyu Sekli ile;duygusal davranıssal problem düzeyleri, ebeveyn bildirimine ve öz bildirimedayalı ölçeklerle; benlik saygısı, Piers Haris Öz Kavram Ölçegi ile ve sosyalkarsılıklılık problemleri düzeyleri ise Sosyal Cevaplılık Ölçegi (SCÖ) (SocialResponsiveness Scale=SRS) ile degerlendirildi. Olguların annelerinin; sosyaldestek düzeyleri, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçegi'nin GözdenGeçirilmis Formu ile ve bas etme yöntemleri Basa Çıkma TutumlarınıDegerlendirme Ölçegi (COPE) ile degerlendirildi. YGB' nin bozukluk siddetinisaptamak için Çocukluk Otizmi Derecelendirme Ölçegi (CARS) kullanıldı.ki kronik hastalık varlıgında da kardeslerde psikiyatrik tanı veduygusal davranıssal problem düzeylerinin yüksek oldugu saptandı. KARDDMgrubu ile kıyaslandıgında, KARD-YGB grubunda; dil gelisiminin daha geçoldugu; YGB, Sosyal Anksiyete Bozuklugu (SAB), Obsesif KompulsifBozukluk (OKB), Yaygın Anksiyete Bozuklugu (YAB), Mental Retardasyon(MR) tanılarının daha sık oldugu, sosyal karsılıklılık problemlerinin anlamlıviderecede daha fazla oldugu ve benlik saygılarının ise bir miktar daha yüksekoldugu bulundu.KARD-YGB grubunda olgulardaki yasam boyu psikopatoloji varlıgı,CARS' a göre saptanan YGB siddetiyle iliskiliydi. Bu kardeslerin psikososyaluyumları, annelerinin aktif bas etme yöntemini kullanmalarından olumlu,davranıssal bos verme ve sakaya vurma yöntemini kullanmalarındanolumsuz yönde etkileniyorken, annelerin sosyal desteginden bagımsızdı.Elde edilen bu bulgular; her iki kronik hastalıgın, kardeslerinpsikososyal uyumu üzerinde olumsuz etkilere neden olabilecegini; YGB' nintip 1 Diabetes Mellitus' a (Tip 1 DM) göre kardeslerde artmıs gelisimselproblemler, SAB, YAB, OKB ve sosyal karsılıklılık problem düzeyleri ile iliskilioldugunu desteklemektedir. Özellikle bozukluk siddeti daha agır olan YGBtanılı çocukların kardeslerinin ve anneleri davranıssal bos verme ve sakayavurmayı kullanan kardeslerin, sahip oldukları artmıs psikopatoloji risklerinedeniyle, yakından izlenmeleri erken tanı ve müdahalelerin yapılabilmesinimümkün kılacaktır.
Özet (Çeviri)
Siblings of children with Pervasive Developmental Disorder (Sibs-PDD), areat increased risk for developing psychopathology both due to their geneticbackground and due to the impact of the disease itself on the family unit,constituting the environmental risks.In this study it was aimed to evaluate psychopathology, emotionalbehavioraldifficulties and levels of self esteem and social reciprocity of thesiblings of children with PDD.The study sample was composed of two groups. Children andadolescents whose siblings were outpatients in the Child and AdolescentPsychiatry clinic of Marmara University Hospital with a diagnosis of PDDwere included in the index group (n=70). The control group consisted of thesiblings (Sibs-DM) of children with Type 1 Diabetes Mellitus (n=45).The participated siblings? sociodemographic characteristics weremeasured with a detailed form; clinical assessments were made with theKiddie Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia Present andLifetime Version; emotional and behavioral problems were measured withparental and self reports; the levels self concept were measured with PiersHarris Self Concept Scale and social reciprocity problems were rated bySocial Responsiveness Scale (SRS). The participants? mothers wereassessed for their social support level by Revised Form of theMultidimensional Scale of Perceived Social Support and for their copingstrategies by Coping Strategies Assessment Scale (COPE). The severity ofPDD is assessed by Childhood Autism Rating Scale (CARS).It is found that in the presence of both chronic illnesses, siblings hadincreased levels of psychiatric illnesses and emotional and behavioraldifficulties. Compared to the Sibs-DM group, in the Sibs-PDD group;achievement of language milestones were later; the diagnoses of PDD,Social Anxiety Disorder, Obsessive Compulsive Disorder, GeneralizedAnxiety Disorder and Mental Retardation were more common; difficulties inviiisocial reciprocity were much more common and the level of self conceptswere more positive.In the Sibs-PDD group; psychopathology of the sibling was related tothe severity of the PDD. In this group siblings? psychosocial adjustment; wereaffected positively from their mothers? active coping and affected negativelyfrom their mothers? ?behavioral disengagement? and ?joking with the problem?but independent from the social support of mothers.These findings support that; both of these chronic illnesses may havenegative effects on the adjustment of siblings and compared to Type 1 DM,PDD is associated with increased levels of developmental problems, SAD,GAD, OCD, and social reciprocity problems in the siblings. Especially whenthe PDD is severe and/or the mother is using ?behavioral disengagement?and/or ?humor? (making jokes about the stressors), siblings should beevaluated closely to enable early diagnosis and possible interventions.