Cinsiyet hoşnutsuzluğunda şiddet deneyimleri ve başa çıkma yolları
Experiences of violence and methods of coping in gender dysphoria
  1. Tez No: 765876
  2. Yazar: PELİN GÖKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET RİFAT ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet hoşnutsuzluğu, şiddet, başa çıkma, Gender dysphoria, violence, coping
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Amaç: Bu çalışmada cinsiyet hoşnutsuzluğu olan hastaların şiddet deneyimleri ve şiddetle başa çıkma yöntemlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma cinsiyet hoşnutsuzluğu olan ve cinsiyet uyum sürecine başlamak amacıyla Ondokuz Mayıs Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı'na başvuran 20 katılımcıyla (19 atanmış cinsiyeti kadın, 1 atanmış cinsiyeti erkek) fenomenolojik yöntem kullanılarak yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Yapılan görüşmelerde ses kaydı alınmış, ardından ses kayıtları deşifre edilmiştir. Elde edilen veri seti içerik analizine tabi tutulmuştur. Bulgular ve Sonuç: İçerik analizi sonucunda 1) Cinsiyet Hoşnutsuzluğu ve Aile, 2) Aile İçi Şiddet Deneyimleri, 3) Okul Yaşantıları, 4) Cinsiyet Hoşnutsuzluğu ve Toplum, 5) Başa Çıkma Yöntemleri olmak üzere beş tema ortaya çıkmıştır. Bu temalar kendi içlerinde farklı alt temalar ve kodlardan oluşmuştur. Çalışmamızın sonuçlarına göre cinsiyet hoşnutsuzluğu olan katılımcılar psikolojik şiddet başta olmak üzere, aile içinde şiddeti farklı boyutlarıyla deneyimlemişlerdir. Kalıplaşmış cinsiyet rolleri ve toplumsal beklentiler şiddet davranışlarını tetiklemektedir. Katılımcılar okul hayatları boyunca alay etme-isim takma gibi sözlü zorbalık başta olmak üzere pek çok zorbaca davranışa maruz kalmışlardır ve cinsiyete dayalı eğitim ortamları cinsiyet hoşnutsuzluğu olan öğrenciler için pek çok zorluğa neden olmaktadır. Toplumsal alanlarda cinsiyet hoşnutsuzluğu olanlara yönelik mikro saldırganlık çok yaygın olarak uygulanmaktadır. Tüm bu zorluklarla mücadele etmek için yaklaşım ve kaçınma ile başa çıkma yöntemlerine sıklıkla başvurulmuştur. Doğrudan tepki verme, araçsal- sosyal desteğe başvurma, görmezden gelme yöntemlerinin en sık kullanılan başa çıkma yöntemleri olmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it was aimed to examine the violence experiences and coping methods of patients with gender dysphoria. Materials and Methods: This study was conducted using the phenomenological method with 20 participants (19 birth assigned female, 1 birth assigned male) with gender dysphoria who applied to the Ondokuz Mayıs University Psychiatry Department to initiate the gender affirming process. Semi-Structured Interview Form was used as data collection tool. Audio recordings were made during the interviews and then the audio recordings were deciphered. The obtained data set was subjected to content analysis. Audio recordings were made during the interviews and then the audio recordings were deciphered. The obtained data set was subjected to content analysis. Results and Conclusion: As a result of the content analysis, five themes emerged as 1) Gender Dysphoria and Family, 2) Experiences of Domestic Violence, 3) School Experiences, 4) Gender Dysphoria and Society, 5) Coping Methods. These themes consist of different sub-themes and codes. According to the results of our study, the participants with gender dysphoria experienced violence in the family with different forms, especially psychological violence. Stereotyped gender roles and social expectations trigger violent behaviors. Participants have been exposed to many bullying behaviors, especially verbal bullying, such as teasing and name-calling throughout their school life, and gender-based educational environments cause many difficulties for students with gender dysphoria. Micro-aggression against those with gender dysphoria is very common in social areas. To deal with all these difficulties, approach and avoidance coping methods are frequently used. Responding directly, seeking instrumental-social support, and ignoring were the most frequently used coping methods.