İslam hukukunda süftece
Suftaja in Islamic law
- Tez No: 841946
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMEDDİN GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Süftece, Karz, Havale, Faiz, Islamic Law, Suftaja, Karz, Remittance, Interest
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada ana hatlarıyla borcun başka bir mahalde ödenmesini ifade eden süftece uygulaması ele alınmış ve İslam hukuku açısından incelenmiştir. Süftece uygulaması, borç verenin yoldaki olası riskleri ve transfer maliyetlerini borçluya yükleme gayesi ihtimali nedeniyle ilk dönem fıkıh âlimleri tarafından tasvip edilmemiştir. Sonraki dönem fıkıh âlimleri ise bu tür bir uygulamanın genel olarak şart koşulmaksızın yalnızca muhataba iyilik amacıyla yapılması durumunda caiz olduğunu ifade etmişlerdir. Çalışmamızda süftecenin kavramsal çerçevesi, meşruiyet tartışmaları, süftecenin unsurları ve uygulanması araştırılmıştır. Tezimiz bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında süftece ile ilgili yüzeysel bilgiler paylaşılmış, ticaretteki konumuna değinilmiş ve bu konu ile ilgili yapılan bazı çalışmalar zikredilmiştir. Birinci bölümde ise süftece kelimesinin üzerinde durulmuş, ilişkili bazı terimler ele alınmış ve konu ile ilgili meşruiyet tartışmalarına yer verilmiştir. İkinci bölümde ise süftece, unsurları ve uygulanması açısından ele alınmış, tarihî tecrübeye yer verilmiş ve bazı özel hükümleri aktarılmıştır. Kişisel değerlendirmelerimizin yer aldığı bir sonuç ile çalışmamız sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the practice of“suftaja”, which refers to the payment of the debt in another location, is discussed and analyzed in terms of Islamic Law. The practice of suftaja was disapproved by early jurisprudents due to the possibility of the lender's intention to impose the possible risks and transfer costs on the borrower. Later fiqh scholars, on the other hand, stated that such a practice is generally permissible if it is done for the purpose of favoring the addressee without any conditions. In our study, the conceptual framework of suftaja, the legitimacy debates, the elements of suftaja and its application have been investigated. Our thesis consists of an introduction and two chapters. In the introduction, introductory information about suftaja is shared, its position in trade is mentioned and some studies on this subject are mentioned. In the first chapter, the word suftaja is analyzed, some related terms are discussed, and the legitimacy debates on the subject are presented. In the second part, suftaja is discussed in terms of its elements and application, historical experience is given and some special provisions are presented. Finally, our study is concluded with a conclusion that includes our personal evaluations.