Turist rehberlerinin arkeodestinasyonlara yönelik algıları doğrultusunda arkeoturizmin iç pazardaki etkinliğinin artırılmasına ilişkin bir model önerisi
A modal proposal for increasing the effectiveness of archaeotourism in the domestic market in line with the perceptions of tourist guides towards archaeodestinations
- Tez No: 841947
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ALİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Arkeodestinasyon, Arkeoturizm, Arkeoturist, Turist Rehberliği, Turist Rehberi, Turizm, Archaeodestination, Archaeotourism, Archaeotourist, Tourist Guidence, Tour Guide, Tourism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Arkeoturizm, önemli bir turizm çeşidi olarak dünya çapında gelişmektedir. Arkeoturizmin faaliyet alanları olan arkeodestinasyonların doğru bir şekilde pazarlanmasının turizm hareketliliğine katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Araştırmanın amacı, turist rehberlerinin Türkiye'de bulunan arkeodestinasyonlara yönelik algılarını belirlemek ve bu doğrultuda arkeoturizmin gelişimine yönelik etkili pazarlama stratejileri önermektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kapsamında durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi çeşitli rehber odalarına kayıtlı 20 turist rehberinden oluşmaktadır. Veriler yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi nitel araştırmalar için geliştirilen MAXQDA 2022 programı ile yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre iç pazarda arkeoturizm etkinliğinin artırılması için arkeodestinasyonların mekansal tasarımının günümüz turist taleplerini karşılayacak şekilde yapılması önerilmiştir. Ayrıca, turistlerin arkeodestinasyon farkındalığının artırılması için sosyal medya, basın-yayın organlarının daha etkin kullanılması ve gezilerin turist rehberleri eşliğinde yapılması önerilmiştir. İlave olarak seyahat acentelerinin düzenlediği gezilerin rotalarının denetlenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Archaeotourism has been developing worldwide as an important sector of the tourism industry. It is thought that proper marketing of archaeodestinations, which are the activity areas of archaeotourism, will contribute to tourism activity. The aim of the research is to determine the perceptions of tourist guides towards archaeodestinations in Türkiye and to propose effective marketing strategies for the development of archaeotourism in this direction. In the research, case study design was used within the scope of qualitative research method. The sample of the research consists of 20 tourist guides registered in various guide rooms. Data were collected by face-to-face interview technique. The analysis of the data obtained was made with the MAXQDA 2022 program developed for qualitative research. According to the research results, it is recommended that the spatial design of archaeodestinations be made to meet today's tourist demands in order to increase the effectiveness of archaeotourism in the domestic market. It is recommended to increase the awareness of tourists about archaeodestinations through common communication tools and trips accompanied by tourist guides, and to inspect the travel routes organized by travel agencies.