Grafik tasarımcılar meslek kuruluşu sergilerinde tipografi kategorisinde ödül alan afişlerin incelenmesi
Analysis of posters awarded in the typography category in the exhibitions of graphic designers professional organization
- Tez No: 841960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SAMİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Grafik Tasarım, Tipografi, Afiş, GMK, Graphic Design, Typography, Posters, GMK
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Yaratıcı bir alan olarak grafik sanatı son yıllarda büyük ilgi ve beğeni kazanmaktadır. Bir mesajı veya fikri görsel olarak iletmek için çeşitli araçların, tekniklerin ve ortamların kullanılmasını içerir. Grafik tasarım, işletmeler ve kuruluşlar için markalaşma, pazarlama ve reklamcılıkta çok önemli bir rol oynamaktadır. Grafik ürünü ve bir iletişim aracı olan afişler, tasarımcısının sanat ve iletişim üslubuna göre gerek imge yoğunluklu gerekse tipografik yoğunluklu olarak sonuçlandırılabilmektedir. Grafikerler Meslek Kuruluşu (GMK) tarafından her yıl düzenlenen sergi etkinliklerinde, Grafik Tasarım ürünleri çeşitli kategorilerde ödüllendirilmektedir. Bu araştırmanın konusu afiş kategorisinde ödül alan tasarımların tipografik açıdan incelenmesi olup, afiş tasarımında tipografik ağırlıklı tasarımlar için yol gösterici bir kaynak olacaktır. Her türlü platformda iletişim aracı olarak kullanılan afişler, bu çalışmada afiş değerlendirme kriterleri ve tipografik temeller göz önünde bulundurularak incelenmiştir. Sonuç olarak grafik sanatı, modern iletişimin hayati ve vazgeçilmez bir yönüdür. Akademik anlamda grafik alanı, öğrencilere başarılı grafik sanatçıları olmaları için gereken bilgi ve becerileri sağlamayı amaçlar. Etkili grafik tasarım, tasarım ilkelerini ve hedef kitleyi anlamayı ve aynı zamanda izleyiciyle duygusal bir bağ kurabilme becerisini gerektirir.
Özet (Çeviri)
Graphic art as a creative field has gained great interest and appreciation in recent years. It involves the use of various tools, techniques and media to visually communicate a message or idea. Graphic design plays a crucial role in branding, marketing and advertising for businesses and organizations. Posters, which are a graphic product and a communication tool, can be finalized both image-intensive and typographic-intensive according to the art and communication style of the designer. Graphic Design products are awarded in various categories in the exhibition events organized by the Grafikerler Meslek Kuruluşu (GMK) every year. The subject of this research is the typographic analysis of the award-winning designs in the poster category and will be a guiding source for typographic-intensive designs in poster design. Posters, which are used as a means of communication on all kinds of platforms, are analyzed in this study by considering poster evaluation criteria and typographic basics. As a result, graphic art is a vital and indispensable aspect of modern communication. Academically, the field of graphics aims to provide students with the knowledge and skills needed to become successful graphic artists. Effective graphic design requires an understanding of design principles and the target audience, as well as the ability to create an emotional connection with the audience.