COVID-19 sürecinde konaklama işletmelerinin finansal başarısızlık risk ölçümü: Akdeniz çanağında yer alan ülkeler kapsamında bir analiz
Financial failure risk measurement of lodging in the COVID-19 process: An analysis of the countries in the Mediterranean bottom
  1. Tez No: 841959
  2. Yazar: CEM TANER HİÇYAKMAZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL AKMEŞE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Başarısızlık Riski, İflas Riski, İflas Risk Tahmin Modelleri, Konaklama İşletmeleri, Akdeniz Çanağındaki Ülkeler, Financial Failure Risk, Bankruptcy Risk, Bankruptcy Prediction Models, Lodging, Mediterranean Basin Countries
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Konaklama işletmeleri için finansal başarısızlık, işletmenin sürekliliği açısından büyük bir öneme sahiptir. Finansal sorunlar, çeşitli olumsuz etkilere neden olabilir ve hatta işletmenin varlığını sürdürme yeteneğini tehlikeye atabilir. Bu durum, özellikle Covid-19 salgın döneminde işletmeler için daha da kritik hale gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, Covid-19 döneminde Akdeniz Çanağında yer alan 50 konaklama işletmesinin finansal başarısızlık risk düzeylerini 2018-2022 yılları için belirlemektedir. İşletmelerin risk düzeyleri, alan yazında yaygın olarak kullanılan Altman Z, Altman Z', Altman Z'', Springate, Ohlson, Fulmer ve Ca modelleri kullanılarak hesaplanmıştır. Çalışmanın amacı, Covid-19 salgın döneminde konaklama sektöründeki işletmelerin finansal başarısızlık riskini farklı modeller ve ölçütler kullanarak analiz etmektir. Analiz sonunda konaklama işletmelerinin finansal başarısızlık risk değerleri incelenmiştir ve yorumlanmıştır. Genel olarak modellere bakıldığında işletmelerin Covid-19 salgınından olumsuz yönde etkilendiği belirlenmiştir. Bu çalışmanın, alan yazına önemli bir katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Financial failure is of great importance for the continuity of lodging. Financial problems can lead to various negative effects and even jeopardize the ability of the business to sustain its existence. This situation has become even more critical for businesses, especially during the Covid-19 pandemic. The aim of this study is to determine the financial failure risk levels of 50 lodging in the Mediterranean Basin during the period 2018-2022. The risk levels of businesses were calculated using widely used models in the literature such as Altman Z, Altman Z', Altman Z'', Springate, Ohlson, Fulmer, and Ca. The purpose of the study is to analyze the financial failure risk of lodging during the Covid-19 pandemic using different models and criteria. At the end of the analysis, the financial failure risk values of the lodging were examined and interpreted. Overall, it was determined that businesses were adversely affected by the Covid-19 pandemic when looking at the models. It is believed that this study will make a significant contribution to the literature in the field.