Neoadjuvan kemoterapi alan meme kanserli hastalarda sistemik inflamatuar yanıt indeks değerinin patolojik yanıt ile ilişkisi
Association of systemic inflammatory response index value with pathologic response in breast cancer patients receiving neoadjuvant chemotherapy
  1. Tez No: 841966
  2. Yazar: BARIŞ USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MESUT YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Neoadjuvan kemoterapi, Sistemik inflamatuar yanıt indeksi, Breast cancer, Neoadjuvant chemotherapy, Systemic inflammatory response index
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve Amaç: Meme kanseri küresel çapta insidansı en yüksek malignitedir (2 milyon olgu/yıl) ve kadınlarda kansere bağlı mortalitenin birinci nedenidir. Bu çalışmada neoadjuvan kemoterapi (NAKT) alan meme kanserli hastalarda sistemik inflamatuar yanıt indeksi (SII) ile patolojik tam yanıt (pCR) ilişkisini meme kanseri alt tiplerine göre araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, hastanemiz Tıbbi Onkoloji polikliniğine başvuran NAKT uygulanmış 156 hastanın dahil edildiği retrospektif bir çalışmadır. Hastaların hastane kayıtları üzerinden değerlendirilerek demografik verileri, klinik özellikleri, laboratuvar sonuçları, patoloji sonuçları kaydedildi. Bulgular: Çalışma grubu 156 kadın hastadan oluşmaktadır. Çalışmaya katılan olguların %43,6'sının (n=68) premenopoz, %49,4'ünün (n=77) postmenopoz ve %7'sinin (n=11) perimenopoz olduğu gözlenmiştir. Olguların % 46,2'sinde tam patolojik yanıt, % 38,4'ünde parsiyel yanıt olduğu gözlenirken, %15,4'ünde yanıtsız olduğu saptanmıştır. Olguların %35,9'unun moleküler alt tipinin Human Epidermal Growth Factor Receptor 2 (HER-2) pozitif olduğu, %16'sının (n=25) triple negatif meme kanseri (TNMK) ve %48,1'inin ise hormon reseptörü (HR) pozitif olduğu gözlenmiştir. Tüm popülasyonda ve moleküler alt tipine göre HR pozitif ile TNMK grubunda patolojik yanıt düzeyi ile SII arasında anlamlı fark mevcuttur (sırasıyla p=0,001; p=0,001 ve p=0,049). Olguların %11,5 'inin histolojik grade I seviyesinde, % 57,7'sinin grade II ve %30,8'inin grade III seviyesinde olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Biz bu çalışmamızda SII'nın, NAKT alan meme kanserli hastalarda patolojik yanıtı değerlendirmede önemli bir parametre olduğunu gösterdik. Bu hastalarda SII, pCR'ı öngörmede kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Breast cancer has the highest global incidence (2 million cases/year) and is the leading cause of cancer-related deaths in women. In this study, we aimed to investigate the relationship between systemic inflammatory response index (SII) and pathologic complete response (pCR) in breast cancer patients receiving neoadjuvant chemotherapy according to breast cancer subtypes. Materials and Methods: Our study is a retrospective study including 156 patients who were admitted to the Medical Oncology outpatient clinic of our hospital and received neoadjuvant chemotherapy. Demographic data, clinical features, laboratory results and pathology results were recorded by evaluating the hospital records of the patients. Results: The study group consisted of 156 women. It was observed that 43,6% (n=68) were premenopausal, 49,4% (n=77) were postmenopausal and 7% (n=11) were perimenopausal. Complete pathologic response was observed in 46,2% of the cases, partial response in 38,4%, and no response in 15,4%. The molecular subtype of 35,9% of the cases was Human Epidermal Growth Factor Receptor 2 (HER-2) positive, 16% (n=25) were triple negative breast cancer and 48,1% were hormone receptor (HR) positive. There was a significant difference between pathologic response and SII level in the whole population and in the HR positive and triple negative breast cancer groups by molecular subtype (p=0.001, p=0.001 and p=0.049, respectively). It was observed that 11,5% of the cases were in histologic stage I, 57,7% in stage II and 30.8% in stage III. Conclusion: In this study, we have shown that SII is an important parameter for evaluating pathologic response in breast cancer patients receiving neoadjuvant chemotherapy. In these patients, SII can be used to predict pCR.