Lateral ventriküllerin yaş, cinsiyet ve taraf bakımından MR görüntüleri ile morfometrik ve volümetrik analizi
Morphometric and volumetric analysis of lateral ventricles in terms of age, gender and side with MR images
  1. Tez No: 842103
  2. Yazar: AKİF SARAÇGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMET KAPAKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Manyetik rezonans görüntüleme, Serebral ventriküller, Gender, Magnetic resonance imaging, Cerebral ventricles
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Lateral Ventriküllerin Yaş, Cinsiyet ve Taraf Bakımından MR Görüntüleri ile Morfometrik ve Volümetrik Analizi Amaç: Sağlıklı bireylerde ventriculus lateralis boyutlarını yaşa, cinsiyete ve tarafa göre belirleyerek bir veri tabanı oluşturmak, bu veri tabanını kullanarak patolojik ve varyasyonel durumların tespitine yardımcı olmak amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: 0-86 yaş aralığında toplam 212 kişinin beyin MR görüntülemesinde sol-sağ ventrikül hacmi, total ventrikül hacmi, sol-sağ ventrikül uzunluğu, sol-sağ ventrikül genişliği, sol-sağ hemisfer genişliği, sol ventrikül genişliği/sol hemisfer genişliği oranı, sağ ventrikül genişliği/sağ hemisfer genişliği oranı, ön cornu'lar arası mesafe, beyin genişliği, ön cornu'lar arası mesafe/beyin genişliği oranı ölçümleri yapıldı. Bu ölçümler yaşa, cinsiyete ve tarafa göre karşılaştırıldı. Bulgular: Ön cornu'lar arası / beyin genişlik oranı ile total ventrikül hacmi arasında orta düzeyde (r=0.576), sağ ventrikül genişliği / hemisfer oranı ile sağ ventrikül hacmi arasında orta düzeyde (r=0.654) ve sol ventrikül genişliği / hemisfer oranı ile sol ventrikül hacmi arasında orta düzeyde (r=0.568) pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptandı (Hepsi için p<0.001). Cinsiyete göre ventrikül hacimleri, uzunlukları ve genişlikleri arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Yaş gruplarına göre ventrikül hacimleri, genişlikleri ve uzunlukları arasında farklılık görüldü (p<0.001). Sonuç: Ventriculus lateralis bölümlerinin genişlik ve uzunluk ölçümleri cinsiyete bağlı olarak değişiklik göstermediği, fakat bu ölçümlerindeki değişikliklerin yaşla bir ilişkisi olduğu görülmektedir. Sağlıklı bireylerde ventriculus lateralis boyutlarının yaşla olan ilişkisi kullanılarak bir veri tabanı oluşturulabilir.
Özet (Çeviri)
Morphometric and Volumetric Analysis of Lateral Ventricles in Terms of Age, Gender, and Side With MR Images Aim: It is aimed to create a database by determing the ventriculus lateralis dimensions in healthy individuals according to age, gender and side, and to help detect pathological and variational conditions using this database. Material and Method: In the brain MR imaging of a total of 212 individuals within the age range of 0-86 years, measurements were taken for left-right ventricular volume, total ventricular volume, left-right ventricular length, left-right ventricular width, left-right hemisphere width, left ventricular width/left hemisphere width ratio, right ventricular width/right hemisphere width ratio, distance between anterior horns of lateral ventricle, brain width and distance between anterior horns of lateral ventricle / brain width ratio. These measurements were compared based on age, gender, and side. Results: A moderate positive correlation was observed between the distance between anterior horns of lateral ventricle / brain width ratio and total ventricular volume (r=0.576), the right ventricular width / hemisphere ratio and right ventricular volume (r=0.654), and the left ventricular width / hemisphere ratio and left ventricular volume (r=0.568), all of which were statistically significant (p<0.001). There were no significant differences in ventricular volumes, lengths, and widths based on gender (p>0.05). Variations were observed in ventricular volumes, widths, and lengths among different age groups (p<0.001). Conclusion: Measurements of the width and length of lateral ventricular sections did not show significant differences based on gender, but changes in these measurements were found to be associated with age. A database can be established using the relationship between the dimensions of the lateral ventricles and age in healthy individuals.