Kardiyoloji hemşireleri için fonksiyonel sağlık örüntüleri modeline göre elektronik hemşirelik süreci sisteminin geliştirilmesi ve değerlendirilmesi
Development and evaluation of electronic nursing process system according to functional health patterns model for cardiology nurses
- Tez No: 842181
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY ENÇ, DOÇ. DR. SEVDA TÜREN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Hemşirelik, Information and Records Management, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Hemşirelik Süreci Sistemi, Fonksiyonel Sağlık Örüntüleri Modeli, Kardiyoloji Hemşireleri, Electronic nursing process system, Functional health patterns model, Cardiology nurses
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Araştırma, kardiyoloji hemşireleri için fonksiyonel sağlık örüntüleri (FSÖ) modeline göre elektronik hemşirelik süreci sisteminin geliştirilmesi ve değerlendirmesi amacı ile yapıldı. Hem nitel hem nicel yöntemlerin kullanıldığı evrensel tasarım yöntemiyle yapılan araştırmanın örneklemini İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü' ne bağlı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Göğüs, Kalp ve Damar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan kardiyoloji hemşireleri ve konu alanı uzmanları oluşturdu. Araştırma süreci, tasarım tabanlı araştırmanın beş döngüsü olan analiz, tasarım, geliştirme, uygulama ve değerlendirme aşamaları çerçevesinde yürütüldü. Çalışma grubu kartopu örnekleme yöntemiyle çalışmaya gönüllü olarak katkı sağlamak isteyen ve FSÖ modeline göre oluşturulmuş bir sistemi daha önceden kullanmamış, kardiyoloji hemşireleri ve konu alanı uzmanlarından oluşmaktadır. Çalışmanın tüm aşamalarında yirmi beş kardiyoloji hemşiresi ve sekiz konu uzmanı toplamda otuz üç gönüllü kullanıcı katıldı. Analiz aşamasında FSÖ modeline göre elektronik hemşirelik süreci sisteminin sahip olması gereken özelliklere ulaşılmaya çalışıldı. Bu süreçte kardiyoloji hemşireleri ve konu alanı uzmanlarıyla görüşmeler gerçekleştirildi. Uygulama aşamasında kardiyoloji hemşirelerine yönelik kullanılabilirlik testi yapıldı. Kullanılabilirlik testi kapsamında FSÖ modeline göre geliştirilen elektronik hemşirelik süreci sisteminin etkililiği, verimliliği ve katılımcıların memnuniyet düzeyleri ortaya koyuldu. Etkililik ve verimlilik için kardiyoloji hemşireleri gözlem formu aracılığıyla gözlendi. Kardiyoloji hemşirelerinden gözlem formunda yer alan on bir görevin yapılması istendi. Gözlem aracılığıyla elde edilen veriler“başarı oranı”ve“tamamlanma süresi”kategorileri altında değerlendirildi. Ayrıca görevlerin tamamlanmasının ardından memnuniyet için kardiyoloji hemşireleri ve konu alanı uzmanlarıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapıldı. Araştırma süresince elde edilen verilerin niteliklerine göre içerik analizi yapıldı. Tüm bu süreç bir pilot çalışma ve üç ana döngüde tamamlandı. Değerlendirme aşamasında son olarak FSÖ modeline göre geliştirilen elektronik hemşirelik süreci sisteminin son düzeltmeleri yapılmış ve tüm döngüler sonucunda yapılan tasarım son hâlini aldı. Çalışma sonunda Kardiyoloji hemşireleri için FSÖ modeline göre geliştirilmiş olan elektronik hemşirelik süreci sistemi etkili ve verimli bulunmuş olup kullanıcıların memnuniyet düzeyinin de oldukça yüksek olduğu ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
The research was conducted with the aim of developing and evaluating the electronic nursing process system according to the functional health patterns (FSS) model for cardiology nurses. The sample of the study, which was conducted with the universal design method in which both qualitative and quantitative methods were used, consisted of cardiology nurses and field experts working at the Health Sciences University Mehmet Akif Ersoy Chest, Cardiovascular Training and Research Hospital affiliated to the Istanbul Provincial Health Directorate. The research process was carried out within the framework of the five cycles of design-based research: analysis, design, development, implementation and evaluation. The study group consists of cardiology nurses and field experts who want to voluntarily contribute to the study with the snowball sampling method and have not used a system created according to the FSS model before. Twenty-five cardiology nurses and eight subject specialists participated in all stages of the study, a total of thirty-three volunteer users. In the analysis phase, it was tried to reach the features that the electronic nursing process system should have according to the FSS model. In this process, interviews were held with cardiology nurses and subject area experts. A usability test was conducted for cardiology nurses during the implementation phase. Within the scope of the usability test, the effectiveness, efficiency and satisfaction levels of the participants of the electronic nursing process system developed according to the PSS model were revealed. Cardiology nurses were observed through the observation form for effectiveness and efficiency. Cardiology nurses were asked to perform eleven tasks in the observation form. Data obtained through observation were evaluated under the categories of“success rate”and“time to completion”. In addition, semi-structured interviews were held with cardiology nurses and subject area experts for satisfaction after the completion of the tasks. Content analysis was performed according to the characteristics of the data obtained during the research. This whole process was completed in a pilot study and three main cycles. During the evaluation phase, the final revisions of the electronic nursing process system, which was developed according to the FSS model, were made and the design made as a result of all the cycles took its final form. At the end of the study, the electronic nursing process system, which was developed according to the PSS model for cardiology nurses, was found to be effective and efficient, and it was revealed that the satisfaction level of the users was quite high.