Allojeneik kök hücre nakil öncesi ve sonrası ferritin düzeylerinin nakil ile ilişkili sağkalım parametrelerine etkisinin tek merkezli ve retrospektif olarak değerlendirilmesi
The impact of pre- and post-transplant ferritin levels on allogeneic hematopoetic stem cell transplant related survival parameters: A single-center and retrospective study
  1. Tez No: 842334
  2. Yazar: RANA BERRU ÖZİNCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞRUL ELVERDİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hemokromatozis, total demir bağlama kapasitesi, transferrin satürasyonu, nüks, Hemochromatosis, total iron binding capacity, transferrin saturation, relapse
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Hematopoetik Kök Hücre Nakli (HKHN), yenilikçi hücresel bir tedavi yöntemidir [1]. Edinilmiş demir birikimi için riskli olan bireylerin altta yatan morbiditelerinin ciddiyeti neticesinde demir birikiminin toksisiteleri gözden kaçabilmektedir [76]. HKHN hastaları bu durum açısından yüksek risklidir [76]. Yüksek ferritin düzeylerinin genel sağkalım parametrelerine etkisi değerlendirilmiştir [4-13]. Prognoza etkili nedenlerin tümü tek kohortta incelenmemiş olup bu nedenle çelişkili sonuçlar mevcuttur. Çalışmamızda tek bir kohortta ilişkili parametreler değerlendirilerek demir parametrelerinin sağkalımla ilişkisi değerlendirilecektir. Sonuçta hedef ferritin değeri saptanarak pretransplant şelasyon kullanımının yaygınlaştırılması ve demir toksisitelerine yönelik farkındalığın artırılması hedeflenmiştir. Yöntem: AML, ALL ve MDS tanılarıyla HKHN yapılmış 95 hastanın verileri retrospektif olarak incelenmiştir. Verilerin dağılımının normal olmaması nedeniyle parametrik olmayan testler uygulanmıştır. Risk faktörlerinin değerlendirilmesinde lojistik regresyon analizi uygulanmış ve kesim noktalarının belirlenebilmesi için ROC analizlerinden yararlanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda serum ferritin, serum demir, TDBK ve TSAT hücre nakil hastalarında sağkalımı etkilediği gösterilmiştir. Özellikle TDBK ve TSAT seviyelerinin genel sağkalım, 1 ve 3 yıllık sağkalım üzerinde anlamlı etkileri olduğu gösterilmiştir. Fakat ferritin düzeyi genel sağkalımdan çok erken dönem mortalite ve infeksiyon gelişimiyle ilintili bulunmuştur. Tanı ve hazırlık rejimlerine göre demir parametrelerinin sağkalıma etkilerinde anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Sonuç; Demir parametrelerinin sağkalım üzerinde karmaşık ve hastalığa özgü etkileri vardır. Özellikle akut faz belirteci olan ferritin yerine TDBK/TSAT'ın komorbiditeleri olan gruplarda demir birikiminin etkilerini göstermede kullanılabileceği gösterilmiştir. Biyokimyasal demir parametreleri ile demir yükünü doğrudan yansıtan nicel yöntemlerle ilişkilerini ortaya koyabilecek daha geniş ve homojen örnekleme sahip ileriye dönük çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: HSCT is an innovative cellular therapy [1]. Toxicities of iron accumulation might be overlooked in patients with serious co-morbidities such as HSCT patients [76]. The impact of high ferritin levels on overall survival has been evaluated [4-13]. However, conflicting results are present since all prognostic factors have not been examined in a single cohort. We aimed to assess the association between survival parameters and other significant parameters within a single cohort and raise awareness about iron toxicities and timely chelation therapy by determining the target ferritin value. Method: 95 HSCT patients with diagnoses of AML, ALL, and MDS were retrospectively reviewed. Non-parametric tests were applied since our data was not parametric. Logistic regression and ROC analyses were used to evaluate risk factors and determine cut-off points. Results: Our study demonstrated that serum ferritin, serum iron, TIBC and TS influence the survival of HSCT patients. Particularly, the levels of TIBC and TS showed significant effects on overall survival, 1-year and 3-year survival. The impact of iron parameters on survival differs based on diagnoses and conditioning regimens. Conclusion: Iron parameters have complex and disease-specific effects on survival. Based on our findings, we favor TIBC over ferritin in co-morbid patients to demonstrate the impact of iron overload since ferritin is an acute phase reactant. Advanced prospective studies with homogeneous and broader samples are required to demonstrate the associations between iron parameters and quantitative methods which directly reflect iron load.