Metastatik akciğer kanseri tanısı alan hastaların klinikopatolojik ve tedavi verilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinicopathological and treatment data in patients diagnosed with metastatic lung cancer
  1. Tez No: 842335
  2. Yazar: ŞEREF YAŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜRAY CEYLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, Sağkalım, Kemoterapi, Demografi, Lung cancer, Survival, Chemotherapy, Demographics
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Metastatik akciğer kanseri tanılı olguların demografik verileri, klinik bulguları, tedavi verileri ve bunların genel sağkalım etkisinin araştırılması amaç edilmiştir. Yöntem: Bu araştırmada Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Tıbbi Onkoloji kliniğinde 1 Ocak 2015-1 Ocak 2021 tarihleri arasında metastatik akciğer kanseri tanısı ile takipli 201 olgunun dosyası retrospektif şekilde incelendi. Olguların klinik ve demografik özellikleri, tedavi verileri ve genel sağkalımı değerlendirildi. Bulgular: Araştırmamızdaki 201 hastanın 175'i (%87) erkek, 26'sı (%13) kadındı. Yaş ortalaması 61,37 ± 8,96 idi. 156 (%70) hasta sigara kullanıyordu. En yaygın kan grubu 71 (%45) olgu ile A Rh+ idi. Olguların meslekleri incelendiğinde en sık meslek 50 olgu (%31) ile kömür madeni işçiliği idi. En sık şikayet 68 (%32) olgu ile nefes darlığı, en sık eşlik eden hastalık 46 (%26) olgu ile hipertansiyon , en sık metastaz yeri olguların 111 (%55) olgu kemik idi. Olguların 46'sı (%23) küçük hücreli akciğer kanseri (KHAK), 155' i (%77) küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) idi. KHDAK grubunda en sık 94 (%61) olgu ile adenokarsinomdu. KHAK için ortalama genel sağkalım 317 gün, KHDAK için 263 gündü. En sık alınan tedavi 180 (%90) olgu ile platin bazlı tedaviler idi. KHAK hastalarında etopositin sağkalım üzerinde olumlu etkisi mevcuttu (p:0,032). Diğer tedavilerde anlamlı istatistiksel fark yoktu. Takip süresince KHAK hastalarının hepsinin yaşamını yitirdiği, KHDAK grubunda sadece 10 (%6,5) hastanın hayatta olduğu gözlendi. Sonuç: Araştırmamızda ECOG skorunun ve metastaz bölgesinin genel sağkalım üzerinde etkisi olmadığı tespit edilmiştir. KHDAK grubunda kadın cinsiyete sahip olmanın, KHAK grubunda ise hastaların yaşının düşük olması ve etoposid tedavisi almanın sağkalım süresini arttırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to investigate the demographic data, clinical findings, treatment data and their effect on overall survival of cases diagnosed with metastatic lung cancer. Method: In this study, the files of 201 cases diagnosed with metastatic lung cancer and followed up at Zonguldak Bülent Ecevit University Health Application and Research Center, Medical Oncology clinic between January 1, 2015 and January 1, 2021 were retrospectively examined. Clinical and demographic characteristics, treatment data and overall survival of the cases were evaluated.. Results: Of the 201 patients in our study, 175 (87%) were male and 26 (13%) were female. The mean age was 61.37 ± 8.96 years. 156 (70%) patients were smokers. The most common blood group was A Rh+ with 71 (45%) cases. When the occupations of the cases were examined, the most common occupation was coal mine work with 50 cases (31%). The most common complaint was shortness of breath in 68 (32%) cases, the most common accompanying disease was hypertension in 46 (26%) cases, and the most common metastasis site was bone in 111 (55%) cases. 46 (23%) of the cases were small cell lung cancer (SCLC), and 155 (77%) were non-small cell lung cancer (NSCLC). In the NSCLC group, the most common was adenocarcinoma with 94 (61%) cases. Median overall survival was 317 days for SCLC and 263 days for NSCLC. The most frequently received treatment was platinum-based treatments with 180 (90%) cases. Etoposide had a positive effect on survival in SCLC patients (p:0.032). There was no significant statistical difference in other treatments. It was observed that all SCLC patients died during the follow-up period, and only 10 (6.5%) patients in the NSCLC group were alive. Conclusion: In our study, it has been determined that the ECOG score and the site of metastasis have no impact on overall survival. In the NSCLC group, being of female gender has been found to increase survival, while in the SCLC group, younger age of patients and receiving etoposide treatment have been identified to extend the survival duration.