Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 2015-2023 yılları arasında nadir görülen Kandida ve Kandida dışı maya türlerinin etken olduğu invaziv infeksiyonların epidemiyolojisi, risk faktörleri ve etkenlerin antifungal duyarlılıklarının araştırılması
Epidemiology of invasive yeast infections and antifungal susceptibilities between 2015 and 2023 at Akdeniz University Faculty of Medicine Hospital
- Tez No: 842391
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGE TURHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: antifungal duyarlılık, fungemia, kandidemi, maya mantarları, antifungal drug resistance, fungemia, candidemia, yeasts
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Sağlık bakımıyla ilgili gelişmelerle birlikte son yıllarda dünya çapında immunsüprese hasta sayısında ve nadir görülen fırsatçı mantar infeksiyonlarının oranında artış olmaktadır. İnvaziv fungal infeksiyonlar bu hastalarda önemli bir morbidite ve mortalite nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. İmmunsupresif hastalarda artan antifungal kullanımları nadir görülen mantarlarda da dirençli suşların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu hastalara hızlı bir şekilde uygun antifungal tedavinin başlanması ve kaynak kontrolünün yapılması önem arz etmektedir. Çalışmamızda 2015-2023 yılları arası hastanemize başvuran hastalardan izole edilen nadir Candida türlerinin ve Candida dışı maya türlerinin antifungal duyarlılıkları EUCAST önerilerine göre incelenmiştir. İnfeksiyonla ilişkili olabilecek risk faktörleri retrospektif olarak değerlendirilmiş mortalite ile ilişkisi incelenmiştir. Elli dört hastada saptanan 56 maya infeksiyonu epizotunda 16 farklı tür tespit edilmiştir. Bunlardan en sık C. lusitaniea ve K. marxianus türleri saptanmıştır. Antifungal duyarlılık analizinde genel olarak amfoterisin B için düşük MIK değerleri, azollerden flukonazolde artmış MIK değerleri görülmüştür. Hastaların büyük kısmının altta yatan bir hastalığı, antibiyotik kullanımı, sepsis öyküsü, TPN kullanımı ve nötropeni öyküsü mevcuttur. Mortalite ile infeksiyona kolaylaştırıcı risk faktörleri analiz edildiğinde, 65 yaş ve üstü olmak, YBÜ takip öyküsü, sepsis ve nötropeni ile mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Nadir görülen mayaların erken dönemde tanınması ve uygun tedavinin başlanması, infeksiyonun etkin yönetimi için önem arz etmektedir. Bölgesel antifungal duyarlılık profilinin bilinmesi uygun tedavi için yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Recent advancements in healthcare, coupled with a global increase in the number of immunosuppressed patients, have led to a rise in the incidence of rare opportunistic fungal infections. Invasive fungal infections have emerged as significant causes of morbidity and mortality in these patients. The increased use of antifungals in immunosuppressed individuals has resulted in the emergence of resistant strains among rare fungal species. Prompt initiation of appropriate antifungal therapy and control of the infection source are crucial in treating these patients. In this study analyzed the antifungal susceptibilities of rare Candida species and non-Candida yeast species isolated from patients who presented to hospital between 2015 and 2023, in accordance with EUCAST recommendations. Risk factors potentially associated with these infections were retrospectively assessed, and their relation to mortality was examined. A total of 56 yeast infections caused by 16 different species were identified in 54 patients. The most frequently identified species were C. lusitaniea and K. marxianus. Antifungal susceptibility analysis generally revealed low MIC values for amphotericin B and increased MIC values for azoles, particularly fluconazole. The majority of patients had underlying diseases, previous antibiotic use, sepsis, total parenteral nutrition (TPN) and neutropenia. Statistically significant relationship was found between mortality and being over the age of 65, ICU stay history, sepsis, and neutropenia. Early identification of rare yeasts and initiation of appropriate treatment are essential for the effective management of these infections. Knowledge of the regional antifungal susceptibility profiles will guide appropriate treatment.