Hiperemezis gravidarumda subklinik inflamasyon markerları ve ketonürinin değerlendirilmesi
Evaluation of subclinical inflammation markers and ketonuria in hyperemesis gravidarum
  1. Tez No: 842434
  2. Yazar: YİĞİT MERT BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT YAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: hiperemezis gravidarum, ketonüri, subklinik inflamasyon, nötrofil/lenfosit, oranı, monosit/lenfosit oranı, platelet/lenfosit oranı, hyperemesis gravidarum, ketonuria, subclinical inflammation, neutrophil/lymphocyte ratio, monocyte/lymphocyte ratio, platelet/lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Subklinik inflamasyon belirteçleri hiperemezis gravidarumda (HG) önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada ortalama trombosit hacmi (MPV), trombosit dağılım genişliği (PDW), kırmızı hücre dağılım genişliği (RDW), trombositrit (PCT) monosit lenfosit oranı (MLO), lenfosit platelet oranı (PLO), nötrofil lenfosit oranı (NLO) gibi subklinik inflamasyon belirteçlerinin hastalık ve ketonüri şiddeti arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif vaka kontrol çalışması 15 Ekim 2018 ile 15 Ekim 2023 tarihleri arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma hastanesinde gerçekleştirildi. Bu çalışmaya toplam 264 hasta dahil edildi. Bu hastaların 130'u hiperemezis gravidarum tanılı hasta 134'ü sağlıklı gebelerden seçildi. Hastaların demografik verileri ve laboratuvar verileri kaydedildi. Hastalar hiperemezis gravidarum ve kontrol gruplarına ayrıldı. Gruplar subklinik inflamasyon belirteçleri açısından karşılaştırıldı. Hiperemezis gravidarum tanılı grup için ketonüri düzeyleri ile inflamasyon şiddeti arasındaki ilişki araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan HG tanılı gebelerde subklinik inflamasyon belirteçlerine bakıldığında MLO, NLO ve PLO ile ketonüri şiddeti arasında anlamlı bir kolerasyon saptanmıştır. Ek olarak hiperemezis grubunda NEU değeri ile ketonüri şiddeti arasında kolerasyon saptanmıştır. Kontrol grubu ile hiperemezisli gebeler subklinik inflamasyon markerları açısından değerlendirildiğinde ise hiperemezis grubunda PDW, MPV ölçümleri anlamlı olarak düşük saptanmıştır. Hiperemezisli grupta idrar dansite ölçümleri, hemoglobin ve hematokrit değerleri anlamlı olarak yüksek saptanmıştır diğer değerlerde anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Sonuç olarak tüm HG' li gebelerde ilk muayenede ketonüri ve subklinik inlamasyon belirteçleri açısından değerlendirme yapılmalıdır. Ketonürisi olan HG' li gebelerin subklinik inflamasyon belirteçleri açısından takibi daha sık yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Markers of subclinical inflammation play an important role in hyperemesis gravidarum (HG). In this study, we aimed to evaluate the relationship between subclinical inflammation markers such as mean platelet volume (MPV), platelet distribution width (PDW), red cell distribution width (RDW), PCT, monocyte lymphocyte ratio (MLR), lymphocyte platelet ratio (PLR), neutrophil lymphocyte ratio (NLR) and severity of ketonuria. Material and Methods: This retrospective case-control study was conducted between 15 October 2018 and 15 October 2023 at Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital. A total of 264 patients were included in this study. Of these patients, 130 patients with hyperemesis gravidarum and 134 healthy pregnant women were selected. Demographic and laboratory data were recorded. Patients were divided into hyperemesis gravidarum and control groups. The groups were compared in terms of subclinical inflammation markers. The relationship between ketonuria levels and severity of inflammation was investigated for the hyperemesis gravidarum group. Results: When subclinical inflammation markers were analyzed in pregnant women with HG, a significant correlation was found between MLR, NLR and PLR and ketonuria severity. In addition, a correlation was found between NEU value and ketonuria severity in the hyperemesis group. When the control group and pregnant women with hyperemesis were evaluated in terms of subclinical inflammation markers, PDW and MPV measurements were significantly lower in the hyperemesis group. Urine density measurements, hemoglobin and hematocrit values were significantly higher in the hyperemesis group, but no significant difference was found in other values. Conclusion: In conclusion, all pregnant women with HG should be evaluated for ketonuria and subclinical inflammation markers at the initial examination. Pregnant women with HG with ketonuria should be followed up more frequently for subclinical inflammation markers.