Hiperemezis gravidarumda subklinik enflamatuar belirteçlerin değerlendirilmesi
Evaluation of subclinic inflammatory markers in hyperemezis gravidarum
  1. Tez No: 672039
  2. Yazar: GİZEM DURMAZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Bulantı, kusma, hiperemezis, enflamasyon, Nausea, vomiting, hyperemesis, inflammation
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Giriş ve Amaç: Enflamatuar markerların son yıllarda çeşitli hastalıkların etyopatogenezinde rol oynadığı kanıtlanmıştır. Hiperemezis gravidarum (HEG) gebelikte görülen bulantı kusmanın şiddetli, metabolik ve elektrolit bozukluklarına yol açan formudur. Hiperemezis gravidarum etyolojisi halen aydınlatılamamıştır. Çalışmanın amacı enflamatuar markerların hiperemezis gravidarum etyolojisi ve prognostik faktör olarak etkinliğini göstermektir. Method: Çalışma Temmuz 2020 ile Ocak 2021 tarihleri arasında İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalına başvuran erken gebelik haftasındaki örneklem kriterlerine uyan gebeler ile yapılmıştır. HEG semptomu gösteren ve bulantı kusmaya neden olacak başka hastalığı bulunmayan 50 gebe araştırma grubuna alınırken, bulantı kusma şikayeti olmayan 50 gebe kontrol grubuna dâhil edilmiştir. Verilerin toplanmasında Sosyodemografik ve obstetrik özelliklerin olduğu bir soru formu ile VAS ve PUQE skorları kullanılmıştır. Her gebeden birer tane HMG ve biyokimya tüpüne kan alınmıştır. Her gebenin enflamatuar markerları çalışılmıştır. Veriler SPSS 22 paket programı yardımıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan HEG semptomları olan gebelerin PUQE skorlamasına göre %62 gebe orta şiddette HEG semptomu yaşarken %38 gebe şiddetli düzeyde HEG semptomu yaşamaktadır. Bu gebelerin bulantı kusmadan olan rahatsızlık hisleri VAS skoru kullanılarak araştırılmıştır. Grupların VAS indeksleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Araştırma ve kontrol grubundaki gebelerin enflamatuar markerları karşılaştırılmıştır. Nötrofil, NLR ve CRP değerleri iki grup arasında istatistiksel açıdan anlamlı olarak farklı bulunmuştur. Araştırma ve kontrol grupları arasında lenfosit, platelet ve PLR değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Araştırma grubundaki gebelerin PUQE sınıflamasına göre laboratuvar değerleri karşılaştırıldığında; orta ve şiddetli düzeyde HEG semptomları olan gebelerin NLR değerleri istatistiksel açıdan anlamlı olarak farklı bulunmuştur. İki grup arasında nötrofil, lenfosit, platelet, PLR ve CRP değerlerinde ise istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç ve Öneriler: Çalışmada NLR değeri hem gruplar arasında hem de HEG şiddeti farklı olan araştırma grubundaki gebeler arasında istatistiksel olarak anlamlı olarak farklı bulunmuştur. Bununla birlikte nötrofil ve PLR değerleri alt gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Hastaneye bulantı kusma şikâyetiyle başvuran gebelerde zaten rutin olarak kontrol edilen HMG ve Biyokimya testleri üzerinden enflamatuar markerlar da hesaplanarak HEG olup olmadığı ve prognozu hakkında bilgi edinilebilinir. Bu da anne ve fetüs hayatını çok çeşitli yönleriyle etkileyen HEG üzerine erken tanı, tedavi ve iyileşme sağlayarak gebelik ve sonrası dönemde daha hızlı iyileşmeye yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: It has been proven in recent years that inflammatory markers play a role in the etiopathogenesis of various diseases. Hyperemesis gravidarum (HEG) is the form of nausea and vomiting seen during pregnancy that causes severe metabolic and electrolyte disorders. The etiology of hyperemesis gravidarum has not been clarified yet. The aim of the study is to show the efficacy of inflammatory markers as a prognostic factor and etiology of hyperemesis gravidarum. Method: The study was conducted with pregnant women who applied to İzmir Kâtip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology between July 2020 and January 2021, who met the sampling criteria in the early pregnancy week. Fifty pregnant women with HEG symptoms and no other disease causing nausea and vomiting were included in the study group, while 50 pregnant women without nausea and vomiting were included in the control group. A questionnaire with sociodemographic and obstetric characteristics and VAS and PUQE scores were used to collect the data. Blood sample was taken from each pregnant woman by one HMG and biochemistry sample tube. Inflammatory markers of each pregnant were studied. The statistical software package SPSS version 22 was used to conduct all analyses. Results: According to the PUQE score of pregnant women with HEG symptoms participating in the study, 62% of pregnant women experienced moderate HEG symptoms, while 38% of pregnant women experienced severe HEG symptoms. The feelings of discomfort from nausea and vomiting of these pregnant women were investigated using the VAS score. There was no statistically significant difference between the VAS indexes of the groups. Inflammatory markers of pregnant women in research and control groups were compared. Neutrophil, NLR and CRP values were statistically significantly different between the two groups. There was no statistically significant difference between the study and control groups in terms of lymphocyte, platelet and PLR values. When the laboratory values of the pregnant women in the study group were compared according to the PUQE classification; NLR values of pregnant women with moderate and severe HEG symptoms were found to be statistically significantly different. There was no statistically significant difference in neutrophil, lymphocyte, platelet, PLR and CRP values between the each groups. Conclusion and Suggestions: In the study, the NLR value was found to be statistically significantly different both between the groups and among the pregnant women in the study group with different HEG intensity. However, no statistically significant difference was found between the subgroups in neutrophil and PLR values. Inflammatory markers can also be calculated through HMG and Biochemistry tests, which are routinely checked in pregnant women who present to the hospital with the complaint of nausea and vomiting, and information about the presence of HEG and its prognosis can be obtained. This may help to recover faster in the pregnancy and paspartum period by providing early diagnosis, treatment and recovery on HEG, which affects maternal and fetal life in many ways.