COVID-19 hastalığının intihar girişimleri üzerine etkisi
The effect of COVID-19 disease on suicide attempts
  1. Tez No: 842452
  2. Yazar: AYŞE TEKİN ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL KAVALCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, İntihar, Pandemi, COVID-19, Suicide, Pandemic
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
AMAÇ: İntiharlar tüm dünya için önemli bir halk sağlığı sorunudur. Salgın dönemlerinde korku ve panik ön planda olup kişilerin depresyona, kişilik bozukluklarına ve hatta intihara yönelmesine neden olabilir. Çalışmamızda COVID19 hastalığının intihar girişimleri üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamız retrospektif, kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisine 11.03.20219- 11.03.2021 tarihleri arasında intihar düşünce veya girişimi ile başvuran hastalar çalışmamıza dahil edildi. 11.03.2020 tarihi öncesi ve sonrası olmak üzere hastalar COVID-19 öncesi ve sonrası olarak gruplandırıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, medeni durum, çalışma durumu, ay ve mevsim dağılımı, kullanılan intihar yöntemi, psikiyatrik takip, tekrarlayan girişimler, hasta sonlanımı, COVID-19 izolasyon öyküsü ve COVID-19 test sonucu pozitif olanların bilgileri kaydedilip istatiksel analiz yapıldı. BULGULAR: Çalışmamıza COVID-19 öncesi 329, COVID-19 sonrası 421 olmak üzere toplam 750 hasta dahil edildi ve yaş ortalaması 32,27±11,39 olarak bulundu. COVID-19 öncesi dönemde acil servis toplam hasta başvuru sayısı 263.274, COVID19 sonrası dönemde ise 159.655 olarak bulundu. COVID-19 öncesi ve sonrası yıllık intihar düşünce veya girişimi ile başvuran hastaların toplam acil servis başvuru sayısına oranı sırasıyla %0,13 ve %0,26 olup artmış olarak bulundu. Hastaların %68,53 (n=514)'ünü 18-35 yaş aralığı oluşturmaktaydı. Hastaların %55,9'u (n=419) erkek, %54,4 (n: 408)'ü çalışan, %49,7 (373)'si ise bekardı. Hasta ırkına bakıldığında %98,9 (742) ile çoğunluğu Türkler oluşturmaktaydı. Hastaların ortalama hastane maliyeti 148,39±124,23 TL idi. En sık başvuru nedeni %53,7 (n:403) ile ilaç alımı %24,1 (n:128) ile intihar düşüncesiydi. Hasta sonlanımlarında en sık gözlenen %46,5 (n:349) ile ayakta veya kısa süreli gözlem, %40 (n:300) ile servis takibiydi. Hastaların %51,1 (n:383)'inin psikiyatrik takip öyküsü ve %20,5 (n:154)'inin tekrarlayan intihar girişim öyküsü mevcuttu. COVID-19 öncesi ve sonrası karşılaştırıldığında ise intihar düşünce veya girişimi sayısı erkeklerde, bekarlarda, çalışmayan bireylerde, psikiyatri takipli hastalarda artış gösterdi. Aynı zamanda COVID-19 sonrası dönemde şiddet içeren intihar yöntemleri (ası, keskin cisim, yüksekten atlama, yabancı cisim yutma gibi), ayakta veya kısa süreli gözlem sonlanımı ve tekrarlayan girişimler artmış olarak gözlendi. SONUÇ: Bu çalışmanın sonucuna göre COVID-19 sonrası dönemde intihar düşünce veya girişimi olarak en çok etkilenme erkeklerde, bekarlarda, çalışmayan bireylerde, psikiyatri tanı veya takipli hastalarda olmuştur. Aynı zamanda tekrarlayan intihar girişimlerinde, şiddet içeren intihar yöntemi kullanımda, ayakta veya kısa süreli gözlem ile sonlanımda artış saptandı. COVID-19 gibi salgın hastalık dönemlerinde yaşanan stres, kaygı ve korku beraberinde depresyon ve intihar düşünce veya girişimlerini tetikleyebilir. Bu dönemde toplumların ruhsal açısında da desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Suicides are an important public health problem for the whole world, and during epidemic periods, fear and panic are at the forefront and can lead people to depression, personality disorders and even suicide. In our study, we aimed to investigate the effect of COVID-19 disease on suicide attempts. MATERIAL AND METHOD: Our study is a retrospective, cross-sectional and descriptive study. Patients who applied to the emergency department of Antalya Training and Research Hospital with suicidal thoughts or attempts between 11.03.2019 and 11.03.2021 were included in our study. Patients were grouped as before and after COVID-19, before and after 11.03.2020. Age, gender, marital status, employment status, distribution of months and seasons, suicide method used, psychiatric follow-up, recurrent interventions, patient outcome, COVID-19 isolation history and COVID-19 positivity history of the patients were recorded and statistical analysis was performed. RESULTS: A total of 750 patients were included in our study, 329 before COVID-19 and 421 after COVID-19, and the average age was found to be 32.27±11.39. The total number of patient applications to the emergency department in the pre-COVID-19 period was 263,274, and in the post-COVID-19 period, it was 159,655. The annual ratio of patients presenting with suicidal thoughts or attempts to the total number of emergency department admissions before and after COVID-19 was found to have increased by 0.13% and 0.26%, respectively. 68.53% (n=514) of the patients were between the ages of 18-35. 55.9% (n=419) of the patients were male, 54.4% (n: 408) were employed, and 49.7% (373) were single. Considering the patient race, the majority were Turks with 98.9% (742). The mean hospital cost of the patients was 148.39±124.23 TL. The most common reason for admission was medication intake with 53.7% (n: 403) and suicidal ideation with 24.1% (n: 128). The most common patient outcomes were outpatient or short-term observation with 46.5% (n: 349) and ward follow-up with 40% (n: 300). 51.1% (n: 383) of the patients had a history of psychiatric follow-up and 20.5% (n: 154) had a history of repeated suicide attempts. When compared before and after COVID-19, suicide thoughts or attempts were found in men, in individuals who were not working, in violent suicide methods (such as hanging, sharp objects, jumping from high places, swallowing foreign objects), in outpatient or short-term observation, in patients under psychiatric follow-up, in repeated attempts, in singles an increase was detected. CONCLUSION: According to the results of this study, the most affected individuals with suicidal thoughts or attempts in the post-COVID-19 period were men, single people, unemployed individuals, and patients with psychiatric diagnoses or follow-up. At the same time, an increase was detected in recurrent suicide attempts, use of violent suicide methods, and outpatient or short-term observation outcomes. Stress, anxiety and fear experienced during epidemics such as COVID-19 can trigger depression and suicidal thoughts or attempts. During this period, societies also need to be supported spiritually.